Biologische landbouw, wat is dat eigenlijk?

Biologische landbouw, wat is dat eigenlijk?

Wat is bio? Uitstekende vraag, iedere dag gaat het over bioproducten, maar nergens wordt verteld wat bio precies betekent. Wanneer is iets bio?

Groenten, fruit, vlees of zuivel zijn bio als ze voldoen aan de strenge Europese regels voor biologische productie. Oké, daarmee weet je nog niks, behalve dat in heel Europa de regels voor bio dezelfde zijn. De term is wettelijk beschermd. Je mag dus gerust zijn: als op de verpakking bio staat, dan betekent het ook echt ‘bio’.

Ja maar, wat betekent bio dan? Wel het betekent het volgende.

Wat zijn biologisch groenten en fruit?

Bij biologische landbouw staat een gezonde bodem centraal. De productie van groenten, fruit en graan is vrij van:

  • kunstmatige meststoffen,
  • chemische pesticiden en
  • genetisch gemodificeerde organismen. 

Wat is biologisch vlees en biologische zuivel?

Bij biologische veeteelt is de gezondheid van de dieren het uitgangspunt.

  • De dieren leven buiten en kunnen vrij rondlopen;
  • Ze krijgen biologisch voer;
  • Het antibioticagebruik is minimaal;
  • Om de bodem gezond te houden is het aantal dieren beperkt. 

Biogarantie en het Europees biolabel maken bio herkenbaar

Alle voeding in België wordt streng gecontroleerd. Er zijn verschillende instanties die toezien op de naleving van de Europese richtlijnen en nationale voedingsregels, en dan zijn er nog de regels die de voedingssectoren zichzelf opleggen.

Ook de term bio is wettelijk beschermd en wordt streng gecontroleerd van boer tot winkel. Enkel bedrijven die aan alle voorwaarden voldoen mogen hun product als bio verkopen.

  • Bioproducten herken je onmiddellijk en overal aan het Europese biolabel
  • Op de verpakking staat steeds het woord ‘bio’ of ‘biologisch’
  • Ook de controlecode BE BIO 01 of een variant daarvan wijzen je de weg
  • Bij bio-eieren begint de gestempelde code altijd met het cijfer 0
  • In België herken je ook nog het Biogarantie-label, dat extra aandacht voor ecologische, sociale en economische duurzaamheid biedt. Bio-bedrijven met dit label laten zich hierop extra controleren.

Aan de slag met bioproducten

Helemaal overtuigd van bio? Tijd om aan de slag te gaan. Biochef Tine inspireert je graag met enkele bijzondere biogroenten. En ook je dorst kan je lessen met bioproducten. Lees er alles over in onze tip: Biologisch vruchtensap: meer smaken dan gewoon fruitsap.  

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.