Week van de Friet

Week van de Friet

Onze frietjes, onze nationale trots, verdienen het om minstens één keer per jaar extra in de kijker te worden gezet. Daarom vieren we jaarlijks de Week van de Friet. Dit jaar is dat niet anders. Gelukkig maar want in deze rare tijden kunnen we alle kleine gelukjes goed gebruiken. 

Dit jaar brengen we tijdens de 21e editie van de Week van de Friet, van 30 november tot 6 december 2020, dus opnieuw een ode aan de frietjes van de frituur.

Street artists brengen muzikale ode aan frietjes van de frituur

Van 30 november tot en met 6 december zal in alle vijf Vlaamse provincies street art opduiken in het straatbeeld om de liefde voor de Belgische frietjes in de kijker te zetten. Muzikaal erfgoed wordt ingeschakeld om een ode te brengen aan ons culinair erfgoed.

De kunstwerken zijn te bezichtigen in Hasselt, Leuven, Antwerpen, Middelkerke en Gent. Door frietjes op onverwachte plaatsen in het straatbeeld te laten opduiken, willen we iedereen herinneren aan de fierheid die we terecht koesteren voor onze Belgische frieten. Hieronder zie je hoe de kunstenaars een kleurrijk eerbetoon brengen aan frietjes in de 5 steden. 
  • Hasselt - Ik hou van u, ik hou van u, geef me een friet! 
    Street artist: Evita Lolita
    Locatie: oud administratief gebouw thv Groenplein / Lombaardstraat
  • Gent- Anja, de laatste friet die moet je mij nog schenken! 
    Street artist: Mr. Leenknecht
    Locatie: tegenover Ajuinlei 14
  • Leuven - Frietje, als ik jou zie ben ik niet meer bij te sturen! 
    Street artist: Straatletters
    Locatie: tunnel van de N19 onder de R23, naast de brouwerij van Stella Artois
  • Middelkerke - Mijn liefde voor friet is diep zo diep, dieper dan de diepste zee!
    Street artists: Toykyo & Mr Fiksit
    Locatie: infohuisje naast het vroegere casino op de zeedijk thv het Epernayplein
  • Antwerpen - Ohlalala frietjes, ze komen goed van pas!
    Street artist: Rise One
    Locatie: Uitbreidingsstraat 676 aan de Binnensingel in Berchem, naast Centrum voor Basiseducatie 

Deel jouw liefde voor frietjes

Ga je deze week frietjes bij de frituur halen? Deel zeker jouw smulmoment met ons via Facebook en Instagram via #weekvandefriet.

En probeer de Instagram/Facebook face filter uit voor Week van de Friet!
Tik op de frietjes, en zing mee met de liedjes! 

Frietweetjes! Wist je dat*...

…  een overrompelende 91% van de Belgen het er over eens is dat frietjes van de frituur onlosmakelijk verbonden zijn met de Belgische cultuur? 
… 80% van de Belgen vinden dat onze frietjes uniek zijn in de wereld? 
… tot 67% van de Belgen na een reis snakt naar frietjes van de frituur?
… 80% van de Belgen steevast naar dezelfde frituur gaat?
… 68% van de Belgen het liefst zout op zijn frietjes wil?
… 53% van de Belgen al verkocht zijn als ze denken aan frietjes of frietjes ruiken?
… mayonaise nog steeds met voorsprong (41%) de populairste saus is?
... 51% van de Belgen minstens één keer per maand een bezoekje brengt aan de frituur? 
… 53% van de Belgen frietjes van de frituur simpelweg met hun handen eet? Bij vrouwen loopt dit op tot 61%.
…we het vaakst frietjes van de frituur eten op vrijdag en zondag?
… tot wel 80% van de frituurbezoekers het vaakst frietjes van de frituur eet met hun gezin of met familie? Een echte familiale aangelegenheid dus! 
... 96% van de West-Vlamingen de term frikandel gebruikt, terwijl 91% van de Antwerpenaren dit een curryworst noemt? In Limburg verwijzen ze in 32% van de gevallen dan weer naar de populaire frituursnack als een lange hamburger.
... in Oost-Vlaanderen (78%), West-Vlaanderen (65%) en Antwerpen (64%) frietjes veruit het vaakst gegeten worden uit een kartonnen bakje? In Limburg (45%) en Vlaams-Brabant (46%) is de puntzak veel meer ingeburgerd. 
... Limburgse frituren hun frietjes het vaakst meegeven in een kartonnen doos (20%) of papieren zak (45%), terwijl het plastic zakje nog steeds het populairst is in Oost-Vlaanderen (48%) en West-Vlaanderen (54%)?
*Online kwantitatief onderzoek uitgevoerd voor VLAM door iVOX in september 2020 bij een representatieve steekproef van 1.000 Belgen.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.