Vis van het Jaar

Tongschar, Vis van het jaar 2016

Tongschar, Vis van het jaar 2016

VLAM en de Vlaamse visserijsector hebben tongschar uitgeroepen tot Vis van het jaar 2016. Tongschar is een bijvangst van de visserij op pladijs en zeetong. In de top tien van meest aangevoerde vissoorten in de Vlaamse visveilingen bekleedt hij de zesde plaats.

Slechts 2,2% van de Belgische gezinnen kocht vorig jaar tongschar. Hij kan dus best een steuntje in de rug gebruiken. Tongschar heeft vooral fans bij een ouder publiek en in Vlaanderen wordt hij duidelijk meer geconsumeerd dan in Wallonië en Brussel. 

De verkiezing van een Vis van het jaar, al voor de 28ste keer in 2016, is geen schoonheidswedstrijd of resultaat van een grote proeverij. Het is een instrument dat VLAM samen met de Vlaamse visserijsector, en gesteund op advies van het ILVO, gebruikt om meer aandacht te creëren voor minder gekende vissoorten. Wij Belgen zijn nl. niet zo’n viseters en als we vis eten, kiezen we meestal voor een erg beperkt aantal soorten. Met de verkiezing van een Vis van het jaar proberen we de horizon van de Belg te verruimen.

Bij de keuze van de Vis van het jaar wordt rekening gehouden met verschillende elementen: de soort moet voldoende beschikbaar zijn en aangevoerd worden door de Vlaamse vissers. We houden ook rekening met duurzaamheidsaspecten zoals de toestand van het visbestand en de visseizoenen. Vandaar dat we de vis van het jaar bekend maken wanneer hij culinair op zijn best is, voldoende wordt aangevoerd en hij niet in de paaiperiode zit. Het seizoen van tongschar loopt van augustus tot maart. In het voorjaar 2016 was de aanvoer van tongschar eerder beperkt waardoor we verkozen om de Vis van het jaar einde augustus bekend te maken. Er wordt dan veel tongschar opgevist als bijvangst in de pladijsvisserij. 

In 1997 en in 2008 was tongschar al eens vis van het jaar.

Opgevist

Tongschar behoort samen met tong, pladijs, griet en tarbot tot de platvissen.

Vanaf eind augustus tot in het najaar wordt de meeste tongschar opgevist. Vanuit biologisch én culinair standpunt is dit ook het ideale moment om het nieuwe seizoen van tongschar aan te kondigen.

Onze vissers verschalken tongschar vooral in de Noordzee en het Oostelijk Engels kanaal, 2/3 van de totale vangst wordt hier opgevist. Het visbestand wordt er continu gemonitord en de bestanden worden er duurzaam bevist. 

In de keuken

Tongschar heeft niet dezelfde reputatie als tong, maar culinair zijn ze bijzonder nauw verwant. Het visvlees van tongschar is wat zachter dan dat van tong en de filets zijn wat dikker. Je kan ze daardoor smeuïger bakken, wat hen de bijnaam “melktong” heeft opgeleverd. Die naam verwijst ook naar de diepwitte kleur van het visvlees.

Tongschar laat zich moeilijk manueel stropen. Hij wordt vooral gefileerd (in dubbele filets) zonder vel aangeboden. Als je tongschar met vel op de kop kan tikken, kan je hem ook op vel bakken zoals pladijs. Tong is hiervoor minder geschikt.

De meeste gerechten met tong of pladijs kan je ook met tongschar bereiden. Tongschar is bijzonder geschikt om te bakken op de graat (‘meunière’), te pocheren (‘à la nage’, ‘bouillabaise’), te smoren in de oven of microgolfoven en om te stoven (bv. vispannetje). We selecteerden 15 recepten met tongschar om 'Mmmm!' tegen te zeggen.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.