Leuke aardappelweetjes

Leuke aardappelweetjes

Veelgestelde vragen

Is de friet in België ontstaan?

Om meteen alle onzekerheid uit de wereld te helpen: ja, frietjes zijn in ons land ontstaan. Al sinds 1680 worden door de inwoners van Namen, Andenne en Dinant kleine gefrituurde visjes gegeten.

Wanneer het water bevroor en het te gevaarlijk werd om te vissen, sneed men aardappelen in de vorm van visjes om te frituren. De friet was geboren.

Zijn aardappelen dikmakers?

In tegenstelling tot wat velen denken, zijn aardappelen geen dikmakers. Een normale portie (200 g) gekookte aardappelen brengt ongeveer 150 kcal aan. Dezelfde portie gekookte deegwaren of gekookte rijst (zonder saus) zo’n 260 kcal.

De energetische waarde van aardappelen kan wel sterk toenemen door de bereidingswijze. Koken voegt geen extra calorieën toe. Aardappelen met vet bereiden zoals gebakken aardappelen, frieten en kroketten brengt wel meer calorieën aan. Ook saus nemen bij de aardappelen of een extra schep boter, margarine of room bij de aardappelpuree kan de calorieteller snel doen oplopen.

Is zetmeel ongezond?

Ongezond is het zeker niet. We hebben het zelfs nodig. De aardappel bestaat voor ongeveer 18% uit zetmeel. Maar het zetmeel in de aardappel is een koolhydraat van het ‘trage type’, dat slechts langzaam door het lichaam wordt opgenomen.

Deze traag verteerbare koolhydraten hebben we nodig om onze dagelijkse inspanningen lange tijd vol te houden.

Bevat de schil meer voedingsstoffen?

Zowel de schil als het binnenste van de aardappel zijn rijk aan voedingsstoffen. In de schil vind je wel meer ijzer en vezels. Wil je de schil mee op te eten, was en schrob hem dan eerst grondig schoon onder stromend water.

Bevatten aardappelen chemische middelen?

Het gewasbeschermingsmiddel dat de telers gebruiken, zit enkel op het loof van de aardappelplant. De knollen komen er niet mee in contact.

Hoe houd ik de voedingswaarde van aardappelen maximaal?

  • ​​Bewaar de aardappelen niet te lang. Hoe langer aardappelen worden bewaard, hoe meer vitamine C verloren gaat.
  • Laat aardappelen nooit in water liggen. Schil en was ze kort voor het koken. Zet aardappelen evenmin op in koud water, maar voeg ze pas toe wanneer het water kookt.
  • Aardappelen stomen, koken in een hogedrukpan of microgolfoven beperkt het verlies aan vitaminen en mineralen, net als het koken van de aardappelen in hun schil.

Waar komt de naam Bintje vandaan?

Een onderwijzer uit het Friese dorpje Suameer in het begin van de 20e eeuw was bezeten door aardappelen. Al zijn vrije tijd ging op aan het kruisen van bekende rassen. Elke nieuwe soort die hij zo kweekte gaf hij de naam van één van zijn negen kinderen.

Toen hij een tiende nieuw aardappelras kweekte, noemde hij dat naar een meisje uit zijn klas, Bintje Jansma. Natuurlijk werd net die aardappel wereldberoemd.

Hoe zijn chips ontstaan?

Een lastige klant ligt aan de basis van de chips. In 1853 in de Amerikaanse stad Saratoga bestelde meneer Vanderbilt, een scheeps- en spoorwegindustriemagnaat, op een dag een stukje vlees met frietjes in de plaatselijke kroeg. De frieten stuurde hij meteen terug naar de keuken. Die waren te dik, vond hij.

De eigenaar van het restaurant dacht Vanderbilt een lesje leren. Hij sneed de aardappelen in flinterdunne schijfjes en dompelde ze in kokende olie. Tot zijn eigen stomme verbazing, en gelukkig voor ons, vond de spoorwegmagnaat de ‘potato chips’ verrukkelijk.

De grootste, de zwaarste en de langste

  • Aardappelen schillen: 376,8 kg is de grootste hoeveelheid aardappelen ooit geschild in 45 minuten door vijf personen met gewone aardappelmesjes.
  • De grootste aardappel: in 1992 teelde de heer Schotten een aardappel met een gewicht van 2.015 g, een lengte van 25 cm en een omtrek van 70,5 cm.
  • De hoogste aardappelplanten ooit kwamen voor bij de variëteiten Agria en Bintje. Het loof van de Agria-plant mat 2,60 m. De totale planthoogte, met wortels, was 2,67 m. Het Bintje had een loofhoogte van 2,45 m en een totale hoogte van 2,66 m.
  • Het duurrecord frieten bakken staat op naam van Daan Vernaillen van Frituur Den Bos uit Sint-Katharina-Lombeek. In juli 2014 bakte hij maar liefst 125 uur aan een stuk frietjes.
  • Langste friet: Stephan Tyvaert uit Gent bakte in 4 uur tijd een friet, gemaakt van aardappelpuree, van 9 m, 79 cm en 4 mm lengte en een dikte van 2 x 2 cm. Hij verkocht ze nadien in stukjes.
  • Grootste aardappelchips: Charles Chip Inc. heeft in Amerika chips gebakken van 10 cm op 17,5 cm, gemaakt van extreem grote aardappelen.

Wist je dat...

  • … er in het Peruviaans meer dan 1.000 woorden bestaan voor de aardappel en al zijn variëteiten? In Peru schreef men vroeger overigens geneeskrachtige eigenschappen toe aan de aardappel. Men probeerde er allerlei ziekten mee te genezen door ermee over de huid te wrijven.
  • … aardappelen tijdens de ‘Klondike Gold Rush’ in Alaska (tussen 1897 en 1898) vanwege hun vitamine C-gehalte zo hoog aangeschreven stonden dat de mijnwerkers hun goud voor aardappelen ruilden?
  •  … aardappelen ten opzichte van andere voedingsmiddelen met koolhydraten zoals pasta en rijst de voorkeur verdienen omdat ze minder energie, meer voedingsvezels en vitamine C en bovendien amper vet bevatten?
  • … we de herfstvakantie de danken hebben aan de aardappel? Vroeger rooide men aardappelen immers met de hand. Om de oogst tijdig uit de grond te halen werd het hele gezin ingeschakeld. Veel kinderen verzuimden school in die periode. Daarom werd een vakantie ingelast: de herfstvakantie.
  • … de Space Shuttle Columbia ruimtevlucht in 1995 experimenteerde met het kweken van aardappelen aan boord van het ruimteschip? Het resultaat was 5 kleine aardappelen.
  • … in 2001 het Biodiversiteitscomplex geopend werd in Peru waar meer dan 4.200 aardappelvariëteiten zijn ondergebracht?
  • … 2008 door de Verenigde Naties werd uitgeroepen als Internationaal Jaar van de Aardappel? Op deze manier wou de organisatie de rol van de aardappel in thema’s als honger, armoede, voedselzekerheid en leefmilieu onder de aandacht brengen in het kader van de VN-milieudoelstellingen.
  • … Ieren massaal naar Amerika emigreerde na de mislukte aardappeloogsten in de eerste helft van de 19e eeuw. Aardappelen mag je niet steeds op dezelfde plaats telen, maar dat wist men in die tijd niet. De gevolgen waren dramatisch. De aardappelziekte brak uit en honderdduizenden Ieren stierven van de honger. Hopend op een beter bestaan, trok men toen in grote getalen richting V.S.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.