Fileren van zeetong

  • ontschub de witte velkant door met de botte kant van het mes van de staart naar de kop te schrapen
  • door op keukenfolie te werken, blijft de keuken proper

zeetong, het bruine vel stropen

  • maak een inkeping in de staart en maak het vel wat los
  • ga verder met de hand totdat je een goede grip op het vel krijgt
  • neem een vel keukenpapier en stroop er het vel in één vlotte beweging af

zeetong panklaar maken

  • knip de kop weg zonder visvlees te verliezen
  • snijd de staart wat bij en verwijder de zijvinnen
  • spoel flink onder koud stromend water om al het bloed te verwijderen

zeetong fileren in vier filets

  • snijd mooi achter de kop in
  • volg mooi de middengraat tot aan de staart
  • snijd beide kanten langs de graat in
  • haal de filets er in grote maaibewegingen af
  • houd het mes schuin en zo dicht mogelijk bij de graat
  • doe het zelfde aan de andere kant
  • met grote maaibewegingen voorkom je dat je in het visvlees zou hakken
  • kuis de filets verder op door de zijgraatjes weg te snijden
  • houd het afval bij om visfumets te bereiden
  • breek de structuur van de vis op de velkant met korte kapbewegingen
  • zo krult de filet niet op tijdens het bakken