Bot

Platichthys flesus

FR: flet, UK: flounder, butt, DE: Flunder
lokaal: but, botpladijs

Bot is een beenvis, die behoort tot de orde van de platvissen en familie is van de pladijzen. De ogen zitten meestal op de donker gekleurde kant van het lichaam, al bestaan er uitzonderingen met de ogen op de linkerkant. De blinde kant is vuilwit, soms met pigmentplekken.

Bot heeft een gladde huid, maar aan de basis van de rug- en anaalvin en vooraan op de zijlijn zitten benige uitsteekseltjes. Die zijn typisch voor deze soort. De zijlijn is relatief recht. Bot heeft soms – net als pladijs – roodbruine vlekjes op de donkere kant, maar die zijn minder opvallend.

Bij ons is bot niet zo gekend, terwijl het in Noord-Europa (Duitsland, Denemarken en de Baltische staten) steevast op het menu staat.

Je vindt de vis van Noorwegen tot Marokko, en behalve in de Baltische Zee, ook in de Middellandse en Zwarte Zee. Opvallend is dat bot een deel van zijn leven in zoet water doorbrengt. Hij zwemt rivieren op om zich te voeden, maar zich voortplanten doet bot toch liever in zout water. Om die reden zwemmen ze tussen februari en mei massaal terug naar zee.

Kwaliteit

In de winkel vind je bot met een minimale lengte van 25 cm, maar de soort kan tot wel 60 cm lang worden. De beste bot koop van juli tot en met december.

Bereiding

Bot kan je vergelijken met pladijs, al is het visvlees vaster. Bot moet je gewoon dagvers eten, dan is hij echt het lekkerst. Gefrituurd en gebakken komt bot goed tot zijn recht, maar in principe zijn alle bereidingswijzen van pladijs toepasbaar. Dus ken je een lekker recept voor pladijs dan moet je het zeker ook eens met bot klaarmaken.

Voedingsinformatie

De gemiddelde voedingswaarde van bot per 100 g is:

  • 77 kcal
  • 0,7 g vetten
  • 16,0 g eiwitten

Alles over vis en gezondheid

Bewaring

Verse vis is natuurlijk het lekkerst. Recht van de winkel op je bord, dat is het beste. Moet je verse vis toch even kunnen bewaren? Volg dan deze richtlijnen voor bewaren, diepvriezen en ontdooien om de smaak optimaal te houden.