Rode kool

Rode kool vormt samen met de witte en groene kool de familie van de sluitkolen. De rode kool is een super populaire wintergroenten. De kool heeft een vaste krop met ronde vorm en wordt ingesloten door blauwrode tot paarse schutbladeren. De rode kleur varieert van soort tot soort.

Kwaliteit

Rode kool kan je het hele jaar kopen. Let er bij de aankoop steeds op dat de buitenbladeren stevig zijn en een glanzend uitzicht hebben. Vermijd rode kool met verwelkte buitenbladeren.

Reken ongeveer 250 tot 300 gram per persoon. Gebruik je rode kool in een salade dan is 75 tot 100 gram per persoon voldoende.

Bereiding

Was de kool en verwijder de buitenste bladeren. Snijd de kool in vieren, haal de stronk eruit, was de stukken en snijd ze in reepjes of schaaf de stukken. Rode kool mag je niet te lang koken. Twaalf minuten is voldoende.

Rode kool behoudt zijn kleur beter als je bij het koken citroensap of azijn aan het water toevoegt. Rode kool in een salade is super lekker, maar overgiet de fijngesneden kool eerst met kokend water vooraleer aan de salade toe te voegen. Het echte rauwe is er dan van af.

Voedingsinformatie

Rode kool bevat gemiddeld meer voedingsvezels, vitamine C en K dan andere groenten.

Bewaring

Bewaar de kool zo luchtig mogelijk. Rode kool kan minimaal een week bewaard worden op een koele en donkere plaats. Bewaar aangesneden kolen altijd in plasticfolie in de koelkast.