Caesar salade

Van filet tot bout: waarom iedereen van kip houdt

Kip brengt van nature belangrijke voedingsstoffen aan, is gemakkelijk te combineren met andere basisvoedingsmiddelen en kan je op talloze manieren bereiden. Met andere woorden, kip is op en top een veelzijdig stukje vlees van bij ons. Die veelzijdigheid uit zich ook in het brede scala van borden waarop we het zien verschijnen. Van dat van de (top)sporter tot dat van fervente foodies.  

Warme groentesalade met croutons, yoghurtdressing en kipsaté

Waarom kip past op het bord van…

De sporter  

Als je sport is een goede voeding extra belangrijk. Die bestaat uit basisvoedingsmiddelen - in de juiste verhouding en hoeveelheid – die voldoende brandstoffen (koolhydraten) leveren om te kunnen presteren en bouwstoffen (eiwitten) om te kunnen herstellen.  

Met zijn 20 g eiwitten per 100 g past een stukje kip prima op het bord van iedere sportman en sportvrouw. In combinatie met veel groenten en aardappelen of volkoren graanproducten vormt het een ideale herstelmaaltijd na inspanning. Bovendien zijn de eiwitten in kip van goede kwaliteit. Dat wil zeggen dat alle essentiële aminozuren in voldoende hoeveelheden en in een goede verhouding aanwezig zijn én dat ze vlot verteerbaar zijn. Dat betekent dat een stukje kip een efficiënte eiwitbron is om lichaamseigen eiwit mee op te bouwen.

Als sporter heb je iets meer eiwitten nodig dan een niet-sporter, maar je moet ook niet overdrijven. Hoeveel eiwitten je precies nodig hebt, hangt bovendien af van het type sport en van hoe vaak en hoe intensief je sport. Een (sport)diëtist kan hierbij de nodige professionele begeleiding bieden.

Kippensoep met peterseliepesto

De oudere

Niet alleen sporters hebben baat bij iets meer eiwitten. Ook ouderen om het leeftijdsgebonden verlies aan spierkracht en spiermassa te beperken. Af en toe een stukje kip op het menu is daarom een goed idee. Zeker voor ouderen die weinig eetlust hebben. Kip is nutriëntdens. Dat wil zeggen dat je met een kleine portie veel essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Een portie van 100 g kip levert al respectievelijk 46%, 67%, 36% en 24% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten, vitamine B3, B6 en B12.

De lijner

Een portie kip (100 g) levert gemiddeld 140 kcal. Een kipfilet is een van de magerste stukjes kippenvlees en telt slechts 100 kcal per 100 g. Het verschil in caloriegehalte wordt vooral bepaald door het verschil in vetgehalte. Een kipfilet is vetarm (1,3 g vet per 100 g). Een kippenbout bevat iets meer vet (6,2 g per 100 g). Wie wil besparen op calorieën laat ook best het vel links liggen en gebruikt niet te veel bereidingsvet en saus.

Caesarsalade

De flexitariër 

Kip behoort tot de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en past dus prima in een gezond voedingspatroon. Kip biedt variatie ter afwisseling van rood vlees, vis, eieren en plantaardige vervangproducten zoals peulvruchten. Op zoek naar een gevarieerd flexitarisch weekmenu? We helpen je alvast op weg:

De bewuste genieter

De bewuste genieter verkiest kwaliteit boven kwantiteit: hij wisselt een grote portie in voor een kleine(re), houdt van variatie en kiest voor kwaliteitsvlees van bij ons. Kippenblokjes bijvoorbeeld passen prima in eenpansgerechten of in een snelle wok met veel groenten. Voor wie toch eerder fan is van een groenten-aardappel-vleesbord: hou je aan de gezonde regel en vul je bord voor de helft met groenten, voor een vierde met aardappelen of volkoren graanproducten en voor een vierde met een stukje kip.

Geroosterde kippenbouten uit de oven met venkel

De foodie

Foodies kunnen in de keuken naar hartenlust experimenteren met kip. Kip is ontzettend veelzijdig, gemakkelijk te combineren met veel groenten maar ook met fruit, aardappelen en volkoren graanproducten en op talloze manieren te bereiden. Van knapperig en snel in de wok of in de pan voor gezonde fastfoodlovers tot traag gegaard in de oven of in papillot op de barbecue voor de slowfoodies.

Ohja, voor fastfoodies onder ons. Ook niet té snel willen zijn. Denk eraan, kip moet altijd voldoende gegaard worden!

Voor alles wat lekker is om in onze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag je ingrediënten recht van bij de boer? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten bij jou in de buurt.

Ga jij regelmatig aan de slag met kip van bij ons? Post dan zeker een foto van jouw gerecht via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons. Ook kooktips zijn altijd welkom! Wil je op de hoogte blijven van onze laatste nieuwtjes, recepten en tips? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons ook op YouTube of Pinterest.