Souvenir gerecht met wortel

Sterrenrestaurant Souvenir: koken op het ritme van de natuur

Nog voor het ochtendgloren staat chef Vilhjalmur Sigurdarson al in de Vlaamse velden om zijn oogst van de dag op te pikken. Op het menu, verse winterpenen. Nu nog bedekt in een laagje aarde, straks vergezeld van een heerlijk sausje, pittige kruiden en andere lekkernijen. Bij Souvenir in Gent serveren ze dagelijks lokaal lekkers op hun menu.  

IJslandse wortels

Vlaamse ingrediënten is nochtans niet het eerste waar je aan denkt wanneer je met chef Vilhjalmur spreekt. Met zijn exotisch accent verraadt Vilhjalmur dat hij niet net zoals zijn groenten van Vlaamse bodem afkomstig is. Zijn IJslandse wortels vonden door de liefde voor vrouw Joke al snel de weg naar België en de Vlaamse horeca. Drie dochters, 1 groene Michelinster en tien jaar ervaring later is chef Vilhjalmur een trotse ambassadeur Lekker van bij ons. Koken met lokale producten is een feest. “We hebben hier in België zoveel producten van zo’n hoge kwaliteit dat je voor ieder wat wils op z’n bord kunt toveren.”

chef Vilhjalmur Sigurdarson in het veld

Feest voor smaakpapillen

Bij Souvenir ligt de focus op groenten. “Met groenten kun je zo creatief uit de hoek komen. Je kunt ze stomen, grillen, koken, pureren, bakken, blancheren... Je leert mensen op een hele andere manier naar groenten kijken. Door met de pure producten aan de slag te gaan, blijven de authentieke smaken behouden.” Een feest voor je smaakpapillen en een compliment voor alle producenten waar Souvenir mee in zee gaat.

Heerlijk netwerk van landbouwers

“We mogen trots zijn op het aanbod waar we hier in Vlaanderen beroep op mogen doen. Wij chefs zijn verwend in de keuze die we kunnen maken, er is soms zelfs te veel om uit te kiezen. Dankzij het vakmanschap en de passie van onze landbouwers hebben we keuze uit een overvloed aan uitmuntende producten,” aldus Vilhjalmur. “We bouwden met verschillende landbouwers een sterke band op, waardoor we nu een sterk netwerk van landbouwers hebben die heerlijke producten voor ons telen. Ons menu danst op de golven van de seizoenen, we bieden aan wat in bloei staat op de velden.”

chef Vilhjalmur in de keuken

Koken met wat voorhanden is

De landbouwers informeren Vilhjalmur hoe ze hun teelt aanpakken, op welke gewassen ze zullen inzetten. Op basis van die informatie stelt Vilhjalmur dan zijn menu samen. “Op deze manier zijn we zeker dat we onze klanten steeds de beste kwaliteit kunnen voorschotelen, op ieder moment.” Voor ons is het de normaalste zaak van de wereld om te koken met wat voorhanden is. Als je erover nadenkt, dan is het best gek dat wanneer we de supermarkt binnenwandelen en elk product op elk moment steeds blinkend in de schappen ligt. Dat klopt eigenlijk niet. Naast de impact op het milieu om zoveel groenten en fruit over te laten vliegen voelt het gewoon oneerlijk tegenover onze klanten en zouden we zo onze integriteit wat verliezen.”

“We hebben ondertussen zoveel mooie, interessante en smakelijke samenwerkingen op poten staan, dat we niet anders meer willen dan op het ritme van de natuur koken,” zo rondt Vilhjalmur af.

Ben jij ook fier op lekkers van hier? 

Post een leuke foto of video van jouw favoriete gerecht met #lekkervanbijons op FacebookInstagram of Twitter.

Benieuwd naar de laatste culinaire tips en video’s? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.