Eten bewaren: mag ik de houdbaarheidsdatum overschrijden?

Eten bewaren: mag ik de houdbaarheidsdatum overschrijden?

Om zowel voedselverspilling als voedselvergiftiging tegen te gaan, is het belangrijk om de houdbaarheidsdatum op het etiket van een voedingsmiddel juist te interpreteren. Maak het onderscheid tussen ten minste houdbaar tot (THT) en te gebruiken tot (TGT). 

Ten minste houdbaar tot

Ten minste houdbaar tot (THT) wordt gebruikt voor lang houdbare producten. De fabrikant bepaalt de houdbaarheidsdatum. Na deze datum kan de fabrikant de kwaliteit niet meer garanderen en kunnen smaak-, kleur- en geurafwijkingen ontstaan. Dit houdt doorgaans geen gevaar in voor de gezondheid. Reken op je zintuigen en bepaal zelf of je het product nog kunt eten. Controleer of de verpakking niet beschadigd is. Eet het niet in geval van twijfel.

Welke voedingsmiddelen behoren tot deze categorie?

Conserven, gedroogde en diepgevroren producten zoals verwerkte groenten, chocolade, droge koekjes, pasta, rijst en drank.

Let op: gooi conserven die bol staan onmiddellijk weg. Deze kunnen een bacterie bevatten die een gif produceert dat ernstige ziekteverschijnselen kan veroorzaken.

Te gebruiken tot

Te gebruiken tot (TGT) geldt voor voedingsmiddelen die snel kunnen bederven. Zodra de houdbaarheidsdatum is overschreden, kunnen in het product ziekteverwekkende bacteriën en schimmels groeien. Deze ziektekiemen zijn niet altijd waarneembaar. Na het eten van dit product is de kans op een voedselvergiftiging groot. Voornamelijk jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde immuniteit zijn hiervoor kwetsbaar.

Welke voedingsmiddelen behoren tot deze categorie?

Onder andere vlees, vis, kant-en-klaarmaaltijden, gesneden groenten, verse soepen en vruchtensappen.

Enkele praktische tips om voedsel veilig te bewaren

  • Eens het product geopend is, telt de houdbaarheidsdatum niet meer. Dit geldt zowel voor de THT-datum als voor de TGT-datum. Het bederfproces en het kwaliteitsverlies verloopt dan sneller.
  • Bewaar geopende producten steeds hygiënisch. Zorg er dus voor dat het product niet besmeurd raakt met restjes. Een vuile vork in een pot mayonaise zal sneller bederf veroorzaken.
  • Volg de bewaarinstructies op de verpakking indien het product geopend is. Een voorbeeld van een bewaarinstructie op een brik melk: “na openen nog 3 dagen houdbaar in de koelkast (max. 7°C)”.

Meer weten?

Bekijk ook de tips van Too Good To Go.