Wortelen

De wortel is een van de eerste groentesoorten die we in onze kinderjaren op ons bord kregen. Dat is niet toevallig: wortelen zijn zeer voedzaam en hebben een zoete smaak. Ze kunnen zowel rauw gegeten worden als gekookt, gestoomd of gestoofd worden.

De wortelen zoals we die vandaag in de winkel of in de groentetuin terugvinden zijn echter nog relatief nieuw. Het is pas in de tweede helft van de 19de eeuw dat Franse boeren oranje worteltjes kweekten. Voordien waren deze wortelgewassen donkerpaars tot bijna zwart en werden ze vooral gebruikt voor hun geneeskrachtige werking.

Kwaliteit

Wortelen zijn het hele jaar door vlot verkrijgbaar. De groente moet stevig zijn en een fraaie oranje kleur hebben. Kijk bovendien of ze geen aangetaste plekken vertonen. Meestal wordt het loof al tijdens de oogst verwijderd om te vermijden dat de wortelen te veel vocht zouden verliezen. Bij busselwortelen is het belangrijk dat het loof er steeds frisgroen uitziet.

Bereiding

Wortelen hoeven alleen maar gewassen of voorzichtig geraspt te worden. Rauwe wortelen zijn heerlijk uit het vuistje of met een dipsaus bij het aperitief. Geraspt doen ze het uitstekend bij slaatjes of gewoon als garnituur op het bord.

Als je de wortelen kookt, stoomt of stooft, kan je ze eerst in reepjes, dobbelstenen of andere figuren snijden. Houd de kooktijd steeds zo kort mogelijk om smaak en voedingsstoffen te behouden. Wortelen zijn lekker op zich of in combinatie met andere groenten. Ook wortelpuree staat bij velen op het wekelijks menu. Je kan wortelen zelfs bij het dessert eten in een voedzame wortelcake.

Voedingsinformatie

Helpen wortelen het zicht verbeteren? Ja. Een portie wortelen (200 g) levert meer dan 2,5 keer de dagdagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine A en vitamine A draagt bij tot het goed functioneren van de ogen. Daarnaast is ook een gezonde voeding en levensstijl belangrijk om ons zicht scherp te houden.

Bewaring

Wortelen bewaar je het best op een koele plaats of in de koelkast. Busselwortelen zijn tot vijf dagen houdbaar als je ze in een plasticzak in de koelkast bewaart. Winterwortelen zijn ongeveer acht weken houdbaar in de koelkast. Bewaar wortelen niet bij fruit of groenten die veel ethyleen produceren, zoals peren, appels en aardappelen, omdat ze daardoor snel oud en bitter worden.