Sjalot

Sjalot hoort net als de prei, knoflook en bieslook tot de uienfamilie. Er zijn verschillende soorten sjalotten. Bij ons zijn vooral de rode en witte bekend. De sjalot is de meest verfijnde ui en is beter verteerbaar dan andere uien.

Kwaliteit

Let er bij de aankoop op dat de sjalotten een gezonde glans hebben en stevig aanvoelen. Sjalotten worden vaak verkocht zonder het groene loof.

Bereiding

Snijd het uiteinde eraf, verwijder de schil en snijd in ringen of kleine stukjes. Let op: deze handelingen kunnen je ogen irriteren. Sjalot mag je niet te lang en niet te hard meebakken, want dan worden ze donker en krijgen ze een bittere smaak.

Je kan ui in recepten vervangen door sjalotjes. Ze hebben een iets fijnere smaak. Je kan ze gebruiken om te fruiten, te verwerken in salades of te stoven bij groenten en ovenschotels. Vervang sjalotjes niet door uien, want dan verliest het gerecht zijn verfijnde smaak.

Voedingsinformatie

Sjalotten zijn bekend als pittige smaakmaker maar bevatten ook antioxidanten. Antioxidanten dragen mogelijk bij tot een goede gezondheid.

Bewaring

Bewaar sjalotten op een koele, donkere en droge plaats buiten de koelkast. Zo zijn ze enkele weken te bewaren.