Selder

Selder is een bladgroente met een pittige smaak. Groene selder wordt ook wel blad-, snij-, struik- of bosselder genoemd. De andere bekende variant is witte selder. Selder wordt vaak gebruikt voor het kruiden van gerechten. Reden is de unieke smaak die gerechten boven zichzelf doet uitstijgen. Knolselder hoort ook tot de selderfamilie maar verschilt in smaak en bereiding.

Kwaliteit

Bij witte en groene selder moet het loof bij aankoop een frisse kleur hebben en mag het niet slap hangen. Je rekent best ongeveer 250 gram per persoon voor gekookte selder en 100 gram voor de bereidingen met rauwe selder. 

Bereiding

Snijd een plakje van de voet en verwijder eventueel aanwezig blad. Van het blad kun je trouwens een lekkere bouillon trekken. Controleer de stengel op harde nerven. Je kunt deze weghalen door aan de onder- of bovenkant van de stengel een stukje (bijna) af te snijden en de nerf weg te trekken langs de stengel. Was de stengels daarna in ruim water.

Voedingsinformatie

Door de eeuwen heen is van verschillende voedingsmiddelen verzonnen dat ze de potentie versterken. Zo ook van selder. Spijtig genoeg is er voorlopig geen wetenschappelijk onderzoek dat dit kan bewijzen. Toch kan het idee alleen al misschien wonderen doen…

Bewaring

Selder blijft enkele dagen goed in de koelkast. Selder kan je ook makkelijk invriezen, maar eerst twee minuutjes blancheren.