Milkshake met peer

Wat is het gezondste fruit?

Voedingsinformatie

Twee stukken of porties fruit per dag eten is belangrijk voor de gezondheid. Daar is iedereen het over eens. Sommigen zijn ervan overtuigd dat er superfruit bestaat waar je extra gezond van wordt of zweren bij supergezonde sappen in flitsende kleuren. Maar klopt dat wel? Bestaat het gezondste fruit en hoe gezond zijn zulke sappen? We leggen deze vragen voor aan onze voedingsexpert.

Wat is er aan van ‘superfruit’?

Met superfruit wordt doorgaans fruit bedoeld dat veel van bepaalde vitaminen, mineralen of andere bioactieve stoffen bevat. Veel bioactieve stoffen hebben een antioxidantwerking. Antioxidanten in de voeding zouden mee bescherming bieden tegen stoffen die schade kunnen veroorzaken aan lichaamscellen en -weefsels. Zogenaamd superfruit verwijst vaak naar fruit met exotisch klinkende namen, bijvoorbeeld gojibessen, açaibessen en granaatappel. We zijn er minder mee vertrouwd, ze lijken speciaal en doen ons hopen op meer dan we van ’gewoon’ fruit verwachten.

Overnight oats met appel

Is er wetenschappelijk bewijs voor het meest gezonde fruit?

Aan zogenaamd ‘superfruit’ worden vaak allerlei gezondheidseffecten toegeschreven maar tot op vandaag is er geen wetenschappelijk bewijs voor een specifieke heilzame werking van bepaalde soorten ‘superfruit’ (of superfoods).  

Gezondheidseffecten terugbrengen naar één voedingsmiddel is sowieso moeilijk. Alle soorten fruit, niet enkel exotisch fruit, brengen een mix van vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten aan en dragen bij tot een goede gezondheid. De voedingsstoffen waarvoor superfruit wordt geprezen komen dus ook gewoon voor in meer vertrouwde en alledaagse fruitsoorten van bij ons. Denk maar vitamine C en bioactieve stoffen zoals flavonoïden in aardbeien, blauwe bessen, kersen en appelen.

Wat is er aan van ‘supergezonde’ smoothies en sappen?

Centrifugeren, blenden, mixen: fruit biedt veel mogelijkheden. Het resultaat zijn versgeperste en kleurrijke sappen of smoothies. Het is handig en biedt variatie dankzij veel mogelijke combinaties. Leuk maar niet de beste en gezondste keuze als je het te veel en te vaak drinkt ter vervanging van fruit eten. Door de gladde textuur drinkt het snel weg waardoor het minder verzadigend werkt. Met smoothies en sappen krijg je al gauw meerdere stukken fruit ineens naar binnen en dus ook meer suikers en calorieën. Sappen bevatten doorgaans ook minder vezels dan volledige (gemixte) vruchten. Voldoende fruit eten is goed, maar overdrijf er ook niet mee. Hou je aan de aanbevolen twee tot drie porties fruit per dag.

Aardbeien-citroensmoothie

Fruit eten is beter dan fruit drinken

Een stuk fruit eten krijgt de voorkeur in een gezonde voeding omdat het meer voedingsvezels bevat (zeker ook met schil), je moet kauwen (je ben je zo meer bewust van wat je eet) en het beter de honger stilt. Kies je toch voor een sap of een smoothie? Prima, maar verkies een smoothie boven een sapje, maak ze bij voorkeur zelf zonder toegevoegde suiker en zet ze dan op een gezonde manier in. Bijvoorbeeld ter vervanging van een ongezonde snack of drank, gecombineerd met yoghurt of plattekaas en noten of zaden, neem een kleine portie in plaats van een extra grote beker en drink of lepel het langzaam op.

Het gezondste fruit bestaat niet

Elke dag hetzelfde stuk fruit kiezen is beter dan geen fruit eten maar afwisselen tussen verschillende soorten fruit blijft de beste strategie als onderdeel van een gezonde voeding. Elke fruitsoort is uniek. Om volop van alle unieke eigenschappen te kunnen genieten, eet je best elke dag twee porties (seizoens)fruit.

Super, zo variëren in kleur

De kleur van fruit (en groenten) maakt het niet alleen aantrekkelijk maar het vertelt ook iets over welke bioactieve stoffen erin zitten, zoals flavonoïden en carotenoïden. Zonder deze stoffen zou een appel niet rood zijn, een blauwe bes niet blauw en een gele pruim niet geel. Het zijn stoffen die ook vaak worden geassocieerd met extra gezondheidsvoordelen zoals een antioxidatieve werking. Wie kiest voor variatie en verschillende kleuren, krijgt niet alleen een gezonde portie vitaminen, mineralen en vezels binnen maar ook een breed scala aan bioactieve stoffen.

Zo breng je met groenten en fruit in 1,2,3 kleur op je bord doorheen de dag: drie voorbeelden maar de combinaties zijn oneindig.

  1. ’s morgens een kommetje havermout met yoghurt en blauwe bessen, ’s middags een tas oranje wortelsoep, als vieruurtje een knapperige rode appel.
  2. ’s morgens een volkorenboterham met geplette verse aardbeien, ’s middags een kleurrijke rauwkostschotel, ’s avonds een mooie donkergroene broccoli als groente.
  3. ’s morgens een gemengde fruitsla, ’s middags gele en rode paprikareepjes in de brooddoos, als avondsnack een kommetje dieprode kersen.

Weetje: voor bijna alle fruitsoorten vind je in de winkel lekkere bioversies. Koop je je fruit liever rechtstreeks bij de boer? Bekijk dan hier alle verkooppunten in je buurt.

Wat is jouw favoriete fruitsoort van bij ons? We horen het graag van je via Facebook, X of Instagram met #lekkervanbijons. Wil je op de hoogte blijven van de laatste culinaire nieuwtjes, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.

 

In samenwerking met NICE

Het kenniscentrum voedingsinformatie NICE biedt wetenschappelijk onderbouwde informatie op maat van voedings- en gezondheidsprofessionals en geeft duiding bij actuele trends en inzichten rond voeding en gezondheid.