Veenbes

De Europese veenbessen zijn niet dezelfde als de Amerikaanse cranberries. De bij ons geteelde bessen zijn licht- tot donkerrood en hebben een bitter-zure smaak.

Kwaliteit

Als de bessen mooi glanzend en stevig zijn dan zijn ze perfect.

Bereiding

Veenbessen zijn te zuur of te bitter om rauw te eten, maar gekookt zijn ze heerlijk bij vleesgerechten. Denk maar aan de befaamde kerstkalkoen of gehaktballetjes met veenbessensaus. De besjes kunnen ook verwerkt worden tot compote of gebruikt worden in gebak.

Was de vruchten onder koud stromend water en verwijder de steeltjes. Kook ze een tiental minuten met wat water en suiker. De bessen zijn klaar wanneer ze kapot springen. Vergeet niet om het deksel op je kookpot te zetten, zo niet spatten ze heel je keuken onder.

Voedingsinformatie

Veenbessen passen prima in een gezonde voeding. Omdat niet alle fruitsoorten dezelfde voedingsstoffen bevatten, is variatie belangrijk.

Bewaring

Veenbessen worden vaak in plastic zakken verkocht. Ze zijn enkele weken houdbaar in de koelkast. Invriezen kan ook. Verse bessen zijn kwetsbaarder en leg je best uitgespreid op een bord in de koelkast.