Kiwibes

Een kiwibes, wat is dat?

Als je de kiwibes in de winkel ziet liggen, dan zou je zweren dat het een soort druif is. Maar als je 'm opensnijdt, vind je het kenmerkende vruchtvlees van een kiwi terug. Wat is het nu precies en waar komt de kiwibes vandaan? En hoe zit het met de smaak? Maak kennis met deze lekkere, kleine vrucht.

Dit wist je nog niet over de kiwibes

  • De kiwibes is de vrucht van de klimplant Actinidia arguta. De “gewone” kiwi is ook afkomstig van de Acitinidia maar van een andere cultivar (A. deliciosa en de A. chinensis). De kiwibes is dus eigenlijk gewoon een minikiwi.
  • De kiwibes heeft geen haartjes op zijn schil. Je kan deze kleine kiwivrucht dus meteen opeten zonder eerst te schillen.  
  • Het groene vruchtvlees met zaden is dan weer wel vergelijkbaar met dat van de gekende kiwi.
  • De kiwibes is niet afkomstig van een ver, exotisch land. Deze kleine kiwivrucht wordt in België geteeld. Het is dus een speciale maar overheerlijke supervrucht van eigen bodem.
  • Kiwibessen zijn rijk aan vitamine C, nl. 70 mg per 100 g. Dit is 87,5% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Zo smaakt de kiwibes en dit kan je ermee doen

Klein maar fijn, zo kan je de kiwibes omschrijven, maar hoe zit het met de smaak? Net zoals de gekende kiwi is de kleine kiwibes uitgesproken zoet. Het is bovendien een zachte en sappige vrucht. Dit maakt van de kiwibes de perfecte gezonde snack. Ook ideaal voor onderweg!

Maar dat is niet alles. Met de kiwibes kan je nog veel meer kanten op. Je kan deze kleine kiwivrucht ook combineren met andere fruitsoorten in een heerlijke fruitsalade, of je kan ze mixen met wat rum voor een zomerse cocktail zoals een daiquiri van kiwibes.

Daiquiri van kiwibes

Waar en wanneer kan je kiwibessen kopen?

Benieuwd naar deze supervrucht van bij ons? Belgische kiwibessen zijn in september en oktober verkrijgbaar. De verkrijgbare rassen zijn o.a. Geneva, Weiki, Issaï en Ken’s Red maar je vindt ze in de winkel onder Hoogstraten.

Ontdek de kiwibes en deel jouw ervaring met ons

Heb jij de kiwibes al geproefd? Of ga je aan de slag met ons recept voor een verfrissende cocktail? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.