Kers

De kers is na de aardbei waarschijnlijk het meest geliefde zomerfruit. De kleur van de kersen varieert van geelrood tot donkerbruin. Het vruchtvlees is, zacht of stevig, afhankelijk van het ras.

Kwaliteit

Kijk goed of kersen bij aankoop mooi glanzend en stevig zijn met de steeltjes nog aan de vrucht. Vermijd verschrompelde of beschadigde exemplaren. Wanneer je ze koopt moet je ze meteen kunnen opeten. Ze moeten dus rijp genoeg zijn.

Bereiding

Spoel de kersen voorzichtig en haal pas nadien de steeltjes eraf, zo blijft het aroma behouden. Kersen worden meestal uit het vuistje gegeten. Wil je jam, compote of gebak maken, vergeet dan niet om ze eerst te ontpitten. Let op voor je kleren, want het sap van kersen maakt moeilijk te verwijderen vlekken.

Voedingsinformatie

Kersen passen prima in een gezonde voeding. Omdat niet alle fruitsoorten dezelfde voedingsstoffen bevatten, is variatie belangrijk.

Bewaring

Belangrijk: kersen rijpen niet meer van zodra ze geplukt zijn. Rotten doen ze helaas wel. Vrij gemakkelijk zelfs. Bewaar kersen daarom op een koele plaats, eventueel in het fruitvak van de koelkast. Door ze op een bord te uit te spreiden vermijd je dat ze gekneusd geraken.