Blauwe bes

Onze blauwe bes of myrtille heeft een matte blauwe kleur en een zoete smaak. Ze groeit in kleine trosjes en heeft een kroonachtige uitstulping aan de onderkant. Sommige rassen smaken een tikkeltje zuurder.

Kwaliteit

Blauwe bessen zijn kwetsbare vruchten, dus behandel ze voorzichtig. Als de blauwe bessen stevig aanvoelen en bedauwd zijn dan heb je kwaliteit in handen.

Bereiding

Was blauwe bessen vlak voor het serveren en enkel als het nodig is. Je verwijdert de steeltjes best pas na het spoelen. Blauwe bessen eet je zo uit het vuistje, maar zijn ook heerlijk in een dessert of verfrissende smoothie. Vries de bessen in en je krijgt lekkere mini-snoepijsjes.

Voedingsinformatie

Blauwe bessen bevatten gemiddeld meer voedingsvezels dan andere fruitsoorten. Hun intense paarse kleur danken ze aan de aanwezigheid van het antioxidant anthocyanine. Antioxidanten zouden mogelijk bijdragen tot een goede gezondheid.

Bewaring

Verse bessen blijven 2-3 dagen goed als je ze uitgespreid op een bord in de koelkast bewaart. Haal eventueel beschadigde vruchten weg, want die steken de andere aan.