Apfelstrudel om van te smullen

Apfelstrudel om van te smullen

Heb je een overvloed aan appels in huis, maar geen zin om weer eens appelmoes te maken? Dan is een lekkere appelstrudel het perfecte alternatief. De van oorsprong Oostenrijkse apfelstrudel smaakt heerlijk op koude en grijze dagen, of presenteert net lekker feestelijk met een bolletje ijs en vanillesaus.

Het basisrecept voor apfelstrudel

Dit heb je nodig:

  • Een vel bladerdeeg
  • 2 appels (Jonagold bvb.)
  • 2 eieren
  • 2 el amandelpoeder
  • 1 el vanillesuiker
  • 2 el rozijnen
  • 1 vanillestokje
  • snuifje kaneelpoeder

Zo ga je te werk:

  • Week de rozijnen in een beetje water. Een halfuur is lang genoeg om ze zacht te maken.
  • Schil de appels en snijd ze in grove stukken. Laat ze sudderen in een pot samen met het vanillestokje, de rozijnen en de suiker. Voeg naar eigen smaak kaneel toe.
  • Na het sudderen haal je de pot van het vuur, verwijder je het vanillestokje en voeg je het amandelpoeder toe. Meng alles tot een droge appelmoes en laat afkoelen.
  • Rol het bladerdeeg uit en schep de appelmoes er in het midden op, over de lengte van het deeg. Vouw daarna de zijkanten over de vulling, draai het geheel om zodat de naad van onderen ligt. Klop de eidooiers los met wat water en strijk het deeg in met een borsteltje.
  • Zet de apfelstrudel in een voorverwarmde oven van 180° gedurende ongeveer 25 minuten, tot het bladerdeeg goudbruin is.

Tips voor wie appelstrudel wil maken

  • Naast rozijnen kan je ook noten toevoegen aan je appelstrudel. Een goeie optie zijn amandelen, hazelnoten of walnoten. Laat ook deze op voorhand weken in water of hak ze fijn.
  • Voor extra smaak kan je de rozijnen en noten laten weken in rum in plaats van water.
  • Is je appelmoes te vochtig, strooi dan eerst een laagje paneermeel op het deeg. Dit slorpt het vocht van de appelmoes op zodat je apfelstrudel lekker krokant blijft.
  • Ben je geen echte fan van bladerdeeg, dan kan je ook appelstrudel maken van filodeeg.
  • Vouw het deeg in een visgraatmotief om je apfelstrudel er extra mooi te laten uitzien. Leg de appelmoes ook in het midden van het deeg, over de lengte, en snijd de brede zijkanten van het deeg schuin in om de 3 cm. Daarna vlecht je de reepjes een voor een over het mengsel, met om de beurt een reepje links en eentje rechts.
  • Wat dacht je van mini-appelstrudeltjes om bij de koffie te serveren? Je gaat op dezelfde manier te werk, maar dan gewoon met kleinere stukjes deeg.

Een feestelijke apfelstrudel, zo klaar!

Appelstrudel op zich smaakt al overheerlijk, en met de juiste afwerking maak je hem nog net dat tikkeltje feestelijker. Serveer je apfelstrudel met ijs, bestrooi hem met poedersuiker, spuit er een toefje slagroom op of maak zelf een heerlijke vanillesaus.

Heb je zó veel appels in huis dat appelstrudel maken niet genoeg is? Probeer dan zeker een van deze andere recepten met appel uit! En vergeet niet om je kookkunsten met ons te delen via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons.

De smaak te pakken? We hebben nog meer makkelijke desserts die je moeilijk kan weerstaan.

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.