De Belgisch-Mauritiaanse keuken van Laure Genonceaux

Was je verrast door de keuze van de jury?

"Ja, vooral omdat mijn restaurant pas twee en een half jaar geleden is geopend. Ik werd dus kort na de opening verkozen. Het is ook een wedstrijd die ik al jaren ken. Het is daarom een ​​heel mooie erkenning. En met al die getalenteerde concurrenten dacht ik niet dat ik verkozen zou worden."

Heeft deze verkiezing veel dingen in je leven veranderd?

"Ja. Het bracht me in de eerste plaats een zekere bekendheid. De titel erkent niet alleen mij als chef maar ook mijn restaurant. Dankzij de verkiezing van Lady Chef kreeg ik dan ook veel nieuwe klanten."

Moet je jezelf als vrouw laten gelden?

"Absoluut. Een vrouw laat zich gelden door hard te werken, en ze mag zich niet laten doen. Je moet jezelf bewijzen, maar wanneer je hetzelfde werk doet als een man, krijg je respect en dan gaat het vanzelf. "

Heb je een signatuurgerecht?

"De langoustine met rougaille van bloedworst. Rougaille is een Mauritiaanse specialiteit gemaakt van tomaten, uien en een hele reeks kruiden. Ik koop mijn bloedworst bij een slagerij in de Ardennen. Voor mij is het de perfecte mix van België en Mauritius en de ideale combinatie van land en zee."

Langoustine

Is Mauritius erg aanwezig in jouw keuken?

"De Mauritiaanse keuken vind je vooral terug in de kruiden die ik gebruik (vanille, curry, tandoori...). Ik ga ongeveer om de twee jaar op bezoek en dan breng ik allerlei kruiden mee naar huis. Er is ook altijd iemand in mijn familie die gaat of terugkomt. Ze brengen dan de kruiden mee die ik nodig heb."

Is koken een familieverhaal?

"Absoluut. Eerst was het mijn moeder die me de liefde voor het koken meegaf. Daarna bracht mijn vader vaak producten mee uit Wallonië. Hetzelfde geldt voor mijn zus die ook in Wallonië woont en regelmatig naar Brussel komt omdat ze partner is in het restaurant. "

Wat is jouw favoriete ingrediënt?

"Zonder er lang over na te denken, zou ik vis zeggen, en dat als voor- of als hoofdgerecht. Mijn twee favoriete vissen zijn totaal het tegenovergestelde van elkaar: tarbot, een 'luxevis' met een bepaalde prijs en makreel, een vis die eerder als 'low-end' wordt gezien, maar een fantastische smaak heeft als hij vers is, gekookt of rauw."

Ontdek waarom tarbot de favoriete vis is van veel chef-koks of maak een heerlijk recept met makreel.

Kook je met seizoensproducten? Biologische producten?

"Ik kook altijd met seizoensgebonden, verse producten. Ik werk samen met een paar lokale producenten.

Ik hou ervan om te koken met biologische groenten. Een biologische wortel of prei heeft een andere smaak. Het is dag en nacht verschil. Ik hoor vaak dat de gangbare producten langer meegaan. Dat klopt, maar ze verliezen wat aan smaak. Dat is niet het geval bij biologische producten."

Wat is jouw favoriete gerecht?

“(lacht) Het klinkt misschien raar, maar m’n favoriete gerecht is balletjes in tomatensaus van m’n mama. We eten het elke zondag, da’s traditie.”

Wil je ook balletjes in tomatensaus klaarmaken? Zo maak je het:

Tot slot, heb je nog een droom?

“Een restaurant met een ster hebben. Ik ben niet gehaast en het is geen doel op zich, maar het zou de ultieme erkenning zijn. Daarvoor doen we het hè.”

Hoe fier ben jij op onze keuken? Doe de test!

Wij Belgen zijn echte lekkerbekken. Hoeveel hou jij van ons eten? Doe de test en ontdek wat dat over jou zegt

Wat zijn jouw favoriete Belgische gerechten? Laat het ons zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!