De Belgisch-Mauritiaanse keuken van Laure Genonceaux

Laure Genonceaux

Laure Genonceaux verwelkomt haar gasten in Brinz'L voor een onvergetelijke culinaire ervaring. Je vindt haar relatief klein restaurant (30 zitplaatsen) in Ukkel. Ook de menukaart is niet zo uitgebreid: slechts 4 tot 5 voor- en hoofdgerechten, maar oh zo lekker. "Een beperkte menukaart maakt het mogelijk om nauwkeuriger te zijn, en zorgt ervoor dat we niet te veel hooi op onze vork te nemen", legt de Belgische-Mauritiaanse chef uit, die enkel met verse en seizoensgebonden producten werkt.

Laure Genonceaux werd op 12 september 2017 verkozen tot 'Ladychef van het jaar'. Binnenkort geeft ze de sjerp door. Dit is dus het perfecte moment om terug te blikken op het voorbije jaar.

Was je verrast door de keuze van de jury?

"Ja, vooral omdat mijn restaurant pas twee en een half jaar geleden is geopend. Ik werd dus kort na de opening verkozen. Het is ook een wedstrijd die ik al jaren ken. Het is daarom een ​​heel mooie erkenning. En met al die getalenteerde concurrenten dacht ik niet dat ik verkozen zou worden."

Heeft deze verkiezing veel dingen in je leven veranderd?

"Ja. Het bracht me in de eerste plaats een zekere bekendheid. De titel erkent niet alleen mij als chef maar ook mijn restaurant. Dankzij de verkiezing van Lady Chef kreeg ik dan ook veel nieuwe klanten."

Brinz'l

Er bestaan weinig vrouwelijke chefs, of we kennen ze niet. Hoe komt dat?

"Er zijn er meer en meer, maar in totaal zijn ze nog niet met zo veel en ze worden niet voldoende erkend. Er werd altijd gezegd dat koken mannenwerk is. Je moet weten dat de keukens vroeger niet hetzelfde waren. In de jaren ’20 en ‘30 bestonden er enkel grote kolenfornuizen, koperen pannen en veel zwaar materieel. Daarom werd de keuken gezien als een plaats voor mannen. Dat is allemaal veranderd dus de keuken is nu toegankelijker voor vrouwen.

Het is ook een beroep met een zeker militair karakter. Zo antwoorden we steeds met: "Ja, chef!". Ik hoor dan dat dit geen plaats is voor een vrouw, wat helemaal niet waar is. Het heeft vrouwen wat tijd gekost om te tonen dat ze het ook kunnen, maar ik weet zeker dat ze precies hetzelfde werk als mannen kunnen doen. "

Moet je jezelf als vrouw laten gelden?

"Absoluut. Een vrouw laat zich gelden door hard te werken, en ze mag zich niet laten doen. Je moet jezelf bewijzen, maar wanneer je hetzelfde werk doet als een man, krijg je respect en dan gaat het vanzelf. "

Heb je een signatuurgerecht?

"De langoustine met rougaille van bloedworst. Rougaille is een Mauritiaanse specialiteit gemaakt van tomaten, uien en een hele reeks kruiden. Ik koop mijn bloedworst bij een slagerij in de Ardennen. Voor mij is het de perfecte mix van België en Mauritius en de ideale combinatie van land en zee."

Langoustine

Is Mauritius erg aanwezig in jouw keuken?

"De Mauritiaanse keuken vind je vooral terug in de kruiden die ik gebruik (vanille, curry, tandoori...). Ik ga ongeveer om de twee jaar op bezoek en dan breng ik allerlei kruiden mee naar huis. Er is ook altijd iemand in mijn familie die gaat of terugkomt. Ze brengen dan de kruiden mee die ik nodig heb."

Is koken een familieverhaal?

"Absoluut. Eerst was het mijn moeder die me de liefde voor het koken meegaf. Daarna bracht mijn vader vaak producten mee uit Wallonië. Hetzelfde geldt voor mijn zus die ook in Wallonië woont en regelmatig naar Brussel komt omdat ze partner is in het restaurant. "

Wat is jouw favoriete ingrediënt?

"Zonder er lang over na te denken, zou ik vis zeggen, en dat als voor- of als hoofdgerecht. Mijn twee favoriete vissen zijn totaal het tegenovergestelde van elkaar: tarbot, een 'luxevis' met een bepaalde prijs en makreel, een vis die eerder als 'low-end' wordt gezien, maar een fantastische smaak heeft als hij vers is, gekookt of rauw."

Ontdek waarom tarbot de favoriete vis is van veel chef-koks of maak een heerlijk recept met makreel.

Kook je met seizoensproducten? Biologische producten?

"Ik kook altijd met seizoensgebonden, verse producten. Ik werk samen met een paar lokale producenten.

Ik hou ervan om te koken met biologische groenten. Een biologische wortel of prei heeft een andere smaak. Het is dag en nacht verschil. Ik hoor vaak dat de gangbare producten langer meegaan. Dat klopt, maar ze verliezen wat aan smaak. Dat is niet het geval bij biologische producten."

Wat is jouw favoriete gerecht?

“(lacht) Het klinkt misschien raar, maar m’n favoriete gerecht is balletjes in tomatensaus van m’n mama. We eten het elke zondag, da’s traditie.”

Wil je ook balletjes in tomatensaus klaarmaken? Zo maak je het:

Tot slot, heb je nog een droom?

“Een restaurant met een ster hebben. Ik ben niet gehaast en het is geen doel op zich, maar het zou de ultieme erkenning zijn. Daarvoor doen we het hè.”

Hoe fier ben jij op onze keuken? Doe de test!

Wij Belgen zijn echte lekkerbekken. Hoeveel hou jij van ons eten? Doe de test en ontdek wat dat over jou zegt

Wat zijn jouw favoriete Belgische gerechten? Laat het ons zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.