Makreel

Scomber scomber

FR: maquereau, UK: mackerel, DE: makrele

Samen met tonijn en boniet vormt makreel de familie van de makreelachtigen. Makreel is gemakkelijk te herkennen aan de blauwgroene boven- en zijkant met zwarte lijnen.
Het zijn snelle zwemmers en hebben dus een beter doorbloed spierweefsel. Hierdoor is het visvlees bruin tot rood van kleur. Gemiddeld zijn makrelen 30 cm lang bij de vangst en wegen ze 750 g. Makreel komt vooral in het noordelijke deel van de Noordzee voor en aan de westkant van Schotland en Ierland.

Kwaliteit

Makreel is op zijn best van juli tot februari.

Bereiding

Makreel heeft veel smaak., maar wordt een beetje onderschat. Als je vroeger over makreel sprak, dacht men spontaan aan de gestoomde versie. Deze lekkere vis is echter heel goed vers te gebruiken. Fileer de makreel en braad hem in olijfolie of leg hem even op de barbecue. De smaak heeft wat weg van haring, maar dan verfijnder. Zelfs als je makreel zonder graat bereidt gaat er weinig van de goede smaak verloren.

Voedingsinformatie

De gemiddelde voedingswaarde van makreel per 100 g is:

Energie: 182 kcal
Eiwitten: 18,7 g
Vetten: 11,9g

Alles over vis en gezondheid.

Bewaring

Verse vis is natuurlijk het lekkerst. Recht van de winkel op je bord, dat is het beste. Moet je verse vis toch even kunnen bewaren? Volg dan deze richtlijnen voor bewaren, diepvriezen en ontdooien om de smaak optimaal te houden.