Chef Filip Claeys: ‘mijn kinderen moeten alles eten’

Filip Claeys is één van de beste chefs van het moment. Zijn restaurant De Jonkman heeft twee Michelinsterren en kreeg een score van 18 op 20 van Gault&Millau. Onlangs kreeg De Jonkman ook de prijs voor beste bierkaart. Claeys is ook bekend als een van de bezielers van de NorthSeaChefs, een collectief dat minder bekende vissoorten die door onze Belgische vissers gevangen worden op de kaart wil zetten. We kregen de beroemde chef te pakken voor een kort gesprek. Hij verklapte ons onder meer hoe hij kan genieten van de ‘gewone kost’ van zijn vrouw.

Filip met Sandra © De Jonkman

Jouw vader was ook kok. Ligt wat je doet in lijn met zijn werk of is het eerder een breuk?

“Mijn vader was een hele goede kok, van hem heb ik veel geleerd. Ik sta al van mijn 13 jaar in de keuken en bij hem leerde ik stapje per stapje de kneepjes van het vak. Zo is de liefde en de passie voor het koken ontstaan. Op mijn menu staan vandaag nog gerechten zoals de ‘Crèpe Normande’ die mijn vader me leerde maken.”

Kan je nog genieten van ‘gewone kost’?

“Voor mezelf koken vind ik heel moeilijk. Om één of andere reden smaakt het nooit. Ik ben veel te kritisch voor mezelf om er plezier aan te hebben. Thuis roert mijn vrouw vaak in de potten en ze maakt dagelijkse kost. Ze kookt met de kookboeken van Jeroen Meus, Pascale Naessens en Sergio Herman en dat smaakt me eerlijk gezegd heel goed!”

Jullie hebben twee kinderen. Eten die alles?

“Mijn kinderen moeten alles eten en hun bord leeg eten. Daar maken we geen compromissen. Boerenkool eten ze bijvoorbeeld niet graag maar dat moeten ze leren. Ik hecht heel veel belang aan het hele plaatje. Eten is quality time. In het weekend gaan we vaak eten en dan mogen de kinderen zelf kiezen. Maar ze moeten wel respect hebben voor wat er op hun bord komt, het bord leeg eten, beleefd zijn enzovoort.

Denk je dat ze dezelfde weg uit willen als jou?

Mijn dochter niet, die studeert al iets anders. Mijn zoontje is nog maar 9 jaar, maar heeft wel interesse in de keuken. Sowieso moeten ze allebei hun eigen weg zoeken, we willen onze kinderen niet pushen of onder druk zetten. Maar als ze ergens voor kiezen, moeten ze zich ‘volle bak’ inzetten. Wij zeggen hier vaak ‘niet gaan bestaat niet’. Die mentaliteit vind ik heel belangrijk en wil ik ook blijven doorgeven aan mijn kinderen.

Beeld: © Restaurant De Jonkman

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.