BE O versmarkt

Henri, oprichter versmarkt BE O: “Op slag verliefd”

Er zullen er niet veel zijn die de wilskracht hebben om het Henri na te doen. Na een opmerkelijke carrièreswitch vond hij zijn droomjob: hij richtte versketen BE O – intussen Terrabeo – op dat biologische producten aanbiedt tegen een betaalbare prijs voor consument en producent. Vier jaar later zijn er vestigingen in Gent, Antwerpen, Nevele en is Beo gefusioneerd met Le Marché Bio des Tanneurs in Brussel. Maak kennis met het jong ondernemersgeweld van Henri, die een job koos waar hij zelf voor 100 procent in gelooft.

BE O-oprichter Henri

Dynamiet

Henri is elke dag vroeg uit de veren. Om 6 uur ’s ochtends is hij al volop aan de slag en hij klopt vele uren. Het is een andere professionele dagindeling dan hij aanvankelijk voor ogen had. Henri begon zijn carrière als postproducent in de filmsector, maar een bezoek aan de bioversmarkt Les Tanneurs in Brussel bracht daar verandering in.

Hij werd er op slag verliefd op het concept van een betaalbare biologische versmarkt. De missie van Le Marché Bio des Tanneurs leek hem bijzonder ‘zinvol’. Kort na zijn bezoek besloot hij zijn eigen job vaarwel te zeggen en ging hij 5 dagen per week stage lopen bij de Brusselse versmarkt. De overige 2 dagen van de week besteedde hij aan het zoeken van nieuwe producenten. Niet veel later slaagde Henri erin BE O, zijn eerste eigen versmarkt met betaalbare biologische groenten en fruit, uit de grond te stampen in Gent. Dankzij het succes van de formule duurde het niet lang tot er vestigingen bijkwamen.

Net voor de zomervakantie van 2019 schakelde Henri nog een versnelling hoger. BE O fuseerde met Le marché Bio des Tanneurs tot Terrabeo en opende een nieuw verkooppunt en een aankoopcentrale in Brussel. Die fusie heeft zo zijn voordelen. Logistiek, marketing, aankopen en boekhouding worden op die manier efficiënter georganiseerd.

BE O versmarkt

Verwondering en passie

Voor Henri is zijn project echter veel meer dan een race naar meer efficiëntie en winst. Henri raakte tijdens zijn stage bij Le Marché Bio des Tanneurs onder de indruk van de intensieve manier van samenwerken met de verschillende producenten. Hij zette dit model om tot de filosofie van BE O: ‘partnerschappen ontwikkelen’.

Samen met elke producent wordt steevast bekeken wat die realistisch kan aanleveren en wat een goede prijs is voor zowel producent als consument. Alles wordt beslist in een gesprek en er wordt niets opgelegd. Dat betekent dat de meeste groenten en fruit niet alleen biologisch zijn, maar ook seizoensgebonden. Groenten en fruit van het seizoen hebben namelijk minder energie nodig voor hun teelt en ze moeten minder intensief bewerkt worden. Daardoor ligt de kostprijs voor de producent lager en dat voelt de consument in de winkel.

BE O versmarkt

De smaak van bio en van “echte patatten”

Vandaag heeft de versmarkt een heel trouw publiek dat van heinde en verre komt voor hun groenten en fruit. Waarom ze dat doen? Omdat ze betaalbare kwaliteit krijgen. Terrabeo gaat er prat op dat ze een goede prijs aanbieden aan zowel de producenten als aan de consumenten en dat loont op lange termijn.

Door bio aan te bieden worden klanten gestimuleerd om anders te consumeren en om na te denken over wat er op hun bord ligt. Smaak is daarbij heel belangrijk. Het mooiste compliment dat Henri ooit kreeg was van een vrouw die hem kwam bedanken omdat hij haar de smaak van ”echte patatten” had doen terugvinden, wat haar deed denken aan de keuken van haar moeder. 

Meer weten over bio?

Op allesoverbio.be vind je nog meer artikels, biofiches en bioweetjes.

Maak jij vaak gerechten met biologische producten? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

© beelden: versketen BE O

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.