Belgisch bier

22 maart is Wereldwaterdag. 4 weetjes over water én bier van hier!

Zonder water geen leven. En zonder water ook geen bier! Aan Wereldwaterdag besteden we dus elk jaar graag de nodige aandacht. Vind hier (water)weetjes om mee uit te pakken op café en ontdek een extra reden waarom je fier mag zijn op ons bier…

1. Wereldwa-dag?

  • Wat? Wereldwaterdag. Deze bijzondere dag vindt elk jaar plaats op 22 maart.
  • Waarom? Wereldwijd zijn er miljoenen mensen die geen toegang hebben tot veilig drinkwater, terwijl wij hier het kraantje maar hoeven open te draaien.
  • Oproep? Spring zuinig om met water, het is ons kostbaarste goed. Ook de Belgische brouwers doen mee.

2. Bier van gerecycleerd water, echt?

Wist je dat water naast mout, hop en gist één van de hoofdingrediënten van bier is? Maar het is veel meer dan dat. Water wordt ook gebruikt voor het reinigen van installaties, spoelen, koelen, stoomproductie, enz.

Om die reden tekenden in september 2018 maar liefst 9* brouwerijen een Green Deal met de Vlaamse Overheid om samen te werken aan de verduurzaming van de waterconsumptie in de brouwerijsector. Hun doel? Tegen 2022 het verbruik van grondwater bij het brouwproces grondig verminderen. Hoe de brouwers dat doen hangt af van brouwerij tot brouwerij. Iedere brouwerij heeft haar eigenheid en haar individuele (resterende) reductiemogelijkheden. Daarom zal elke brouwerij op basis van een persoonlijke waterbalans haar individuele traject volgen.

Een voorbeeld is Brouwerij Huyghe, een van de groenste, meest duurzame brouwerijen van België. Zij plaatsten een nanofilter voor het zuiveren van afvalwater tot drinkbaar water. Zo kunnen ze zo’n 60 tot 70 procent van hun afvalwater hergebruiken. Ze gebruiken het water om alles te reinigen en te spoelen en verspillen zo jaarlijks zo’n 40 000 m³ minder water.

Belgische bieren

3. Bier gezonder dan water? In de middeleeuwen toch…

Je zal ons vandaag niet horen beweren dat bier even gezond is als water.  Toch horen we - al dan niet op café - geregeld het verhaal dat onze voorouders uit de middeleeuwen bier consumeerden omdat het gezonder was dan hun drinkwater. Dat blijkt echter een mythe te zijn. Het is wel zo dat in de middeleeuwen bijna ieder gezin zelf bier brouwde. Zo zijn de middeleeuwen de bakermat van onze biercultuur.

4. Water is bepalend voor de smaak van bier, hoezo?

Je hebt vast al wel gemerkt dat het leidingwater bij jouw thuis anders smaakt dan dat uit je vakantiehuisje in de Ardennen vorige zomer. Ons leidingwater verschilt sterk van streek tot streek. De samenstelling van het water bepaalt de smaak van het lokaal gebrouwen bier. Daarom kan je brouwerijen moeilijk verhuizen.

Weetje: in oktober 2006 werd beslist om Hoegaarden voortaan in het Luikse Jupille te laten brouwen. Het bier ging echter nooit hetzelfde smaken als het bier dat in Hoegaarden geproduceerd werd. Daarom besloot men al in september 2007 om naar Hoegaarden terug te keren. Of alleen de smaak van het water aan de oorzaak ligt van die beslissing kunnen we niet met zekerheid zeggen. Feit is: nergens is het beter brouwen voor Hoegaarden dan in Hoegaarden zelf!

 

*Deelnemende brouwerijen green deal: AB InBev, Alken-Maes, Cornelissen, De Halve Maan, Duvel Moortgat, Haacht, Het Anker, Huyghe en Verhaeghe.

Ben jij ook fier op ons bier?

Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons of #fieroponsbier. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Ben jij 18 jaar of ouder?

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.