Boeren en buren ontmoeten elkaar op de Buurderij

Rechtstreeks kopen bij de boer, makkelijker dan ooit.

Eens om de zoveel tijd komt er een concept bovendrijven waarvan je meteen zegt: briljant. Boeren & Buren is er zo eentje. Het biedt een simpel antwoord op de vraag: hoe doe ik boodschappen rechtstreeks bij de boer met het gemak van de supermarkt. We spraken erover met Caroline Gielens, initiatiefneemster van Buurderij - beste woordspeling ooit - De Roma in Antwerpen.

“Het concept is overgewaaid uit Frankrijk en was onmiddellijk een succes. In Antwerpen alleen al zijn er op 18 maanden 12 buurderijen bijgekomen”, vertelt Caroline enthousiast. 

Boeren & Buren was blijkbaar iets waar veel mensen op zaten te wachten. Waarom, denk je?

“Lokaal aankopen rechtstreeks bij de boer of de ambachtelijke producent zit in de lift. Mensen willen de makers van hun voeding leren kennen. Groot nadeel: de inspanning om al die producenten individueel op te zoeken is te groot om het voor de wekelijkse boodschappen vol te houden.” 

Caroline Gielens van Buurderij De Roma

Boeren & Buren helpt dat probleem de wereld uit? 

“Het systeem is eenvoudig. Je bestelt online in een paar klikken wat je nodig hebt, en een keer per week, op een vaste dag, haal je al je boodschappen op één centrale plek op. Het online platform dat hiervoor ontwikkeld werd is superhandig, en het zijn de producenten zelf bij wie je de boodschappen ophaalt. Zo leer je dus de kaasboer, groenteboer, melkboerin, enzovoort persoonlijk kennen. Het zijn bovendien allemaal leveranciers uit de regio.” 

Wat staat er op jouw boodschappenlijstje deze week?

“Het is winter, maar het aanbod blijft erg gevarieerd. Dit zit meestal in mijn boodschappentas.”

  1. Kolen (van spruitjes tot boerenkool)
  2. Pastinaak
  3. Aardappelen en aardpeer
  4. Pompoenen: “Zelfs nu nog”
  5. Winterpostelein en veldsla: “Daar ben ik echt grote fan van”
  6. Appelen en peren: “Uiteraard!”

“Werner van ‘t Zwarthof, een van onze vleesleveranciers, is op kleine schaal konijn beginnen kweken. Dat was meteen een groot succes. De leveranciers blijven met nieuwigheden op de proppen komen en krijgen direct reactie van hun klanten. Een heel leuke wisselwerking is dat. Tinneke De Schutter, een melkveehoudster uit Kapellen, maakt nu ook drinkyoghurt en de kaasboeren Sander en Ruth van de Meirhoeve experimenteren met feta en brie. Daar kijk ik alvast erg naar uit.”

Zoek een buurderij bij jou in de buurt. Of ontdek één van de andere manieren om recht van bij de boer te kopen. 

Probeerde je een van onze recepten uit? Of heb je zelf nog een suggestie die je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.