Griet

Scophthalmus rhombus

FR: barbue, UK: brill, DE: Glattbutt
lokaal: grietbot

Griet is een beenvis en behoort tot de orde van de platvissen. Net als scharretong behoort deze grijsbruine vis tot de familie van de tarbotten.  Beide ogen staan op de linkerzijde van het lichaam. Griet lijkt ook op tarbot, maar heeft een ovalere vorm. En in tegenstelling tot tarbot heeft griet wél schubben, maar geen onderhuidse benige knobbeltjes.

Deze platvis leeft van helemaal in het noorden van Noorwegen tot in de wateren rond Marokko, en van de Middellandse Zee tot in de Zwarte Zee.

Leuk om weten: deze paracommando’s van het water, meesters in het camoufleren, nemen de kleur van hun omgeving aan.

Kwaliteit

De beste griet koop je van juli tot en met januari. De minimale lengte die je in de winkel zal vinden is 30 cm. Uitzonderlijk groeit griet door tot 75 cm.

Bereiding

Griet laat zich heerlijk op de graat bakken. Ook gegrild in de oven is het een ware delicatesse. Structuur en smaak van het visvlees lijken sterk op die van tarbot. Heb je een lekker recept voor tarbot liggen dan moet je het zeker ook eens met griet proberen.

Griet heeft op de rugzijde opvallend meer visvlees dan de op de buikzijde. Een gefileerde griet levert daardoor altijd twee lichte buikfilets op en twee dubbel zo zware rugfilets. Sowieso zijn het vier stukken om van te smullen.

 

Hoe griet bereiden?

Voedingsinformatie

De gemiddelde voedingswaarde van griet per 100 g is:

  • 79 kcal
  • 0,2 g vetten
  • 17,0 g eiwitten

Alles over vis en gezondheid

Bewaring

Verse vis is natuurlijk het lekkerst. Recht van de winkel op je bord, dat is het beste. Moet je verse vis toch even kunnen bewaren? Volg dan deze richtlijnen voor bewaren, diepvriezen en ontdooien om de smaak optimaal te houden.