Zeeduivel

zeeduivel

Lophius piscatorius

FR: lotte, baudroie, UK: monkfish, angler fish, see devil, DE: Seeteufel, Anglerfisch
lokaal: lotte, hozemond

Zeeduivel is een beenvis, die behoort tot de orde van de vinarmigen. Ze leven van in de Barentzzee tot in West-Afrika en ook in het westen van de Middellandse Zee.

In het noordoosten van de Atlantische Oceaan leven twee soorten zeeduivels: de gewone zeeduivel (Lophius piscatorus) zit vooral in de Noordzee en de zwarte zeeduivel (Lophius budegassa) leeft in de meer zuidelijke wateren. Je kan ze gemakkelijk onderscheiden aan de kleur van hun buikvlies. Die is wit bij de gewone zeeduivel en zwart bij de zwarte zeeduivel. Een treffend gekozen naam dus.  

Het zijn slechte zwemmers. Wat voor een vis een opmerkelijke handicap is. Om aan voedsel te geraken stellen ze zich verdekt op de bodem op, zo’n 100 tot 1000 meter diep. Hun rugvin is uitgerust met een soort ‘hengel met aas’ waarmee ze prooien lokken. Bij gewone zeeduivel is deze hengel op het eind opgesplitst in twee flapjes, terwijl die bij zwarte zeeduivel simpel uitloopt in een punt.

Volwassen gewone zeeduivels meten 50-70 cm, wat overeenkomt met staarten van 30 cm en meer. Ze kunnen tot 2 meter groot worden, maar meestal zijn ze 1 meter lang met de kop inbegrepen.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.