Fileren van steenbolk

  • snijd met de punt van het mes net boven de graat het vel door
  • snijd vervolgens langs de graat tot op de middengraat
  • zet het mes over de middengraat en snijd voorzichtig in
  • snijd naar de staart toe, maar nog niet volledig door
  • laat de filet er nog op liggen en draai de vis om
  • snijd opnieuw het vel in
  • snijd opnieuw tot op de middengraat
  • steek door naar de staart toe
  • maak een mooie draaibeweging rond de kop om zo weinig mogelijk visvlees te verliezen
  • snijd de eerste filet er af
  • herhaal de handeling voor de andere filet

de filets opkuisen en ontgraten

  • verwijder de buikgraatjes door tegen de graten omhoog te snijden
  • gebruik een pincet om de resterende graatjes te verwijderen
  • houd een kommetje water bij de hand om properder te kunnen werken
  • maak je vingertoppen nat om makkelijk te voelen of alle graatjes werden verwijderd
  • laat het vel op de filet, dat is dun en kan mooi krokant gebakken worden