Fileren rode poon

  • snijd met de punt van het mes net boven de graat het vel door
  • snijd vervolgens langs de graat tot op de middengraat
  • zet het mes over de graat en snijd het staartstuk los, maar nog niet door
  • laat de filet voorlopig nog op de vis
  • snijd opnieuw vlak boven de graat het vel door
  • laat het mes weer goed langs de graat leiden tot op de middengraat
  • zet het mes terug over de graat, maar snijd het staartstuk volledig door
  • snijd zo kort mogelijk achter de kop in en haal de eerste filet er af
  • haal nu pas de andere filet er af
  • snijd kort achter de kop om zo weinig mogelijk visvlees te verliezen

de filets panklaar maken

  • verwijder de buikgraatjes door tegen de graten omhoog te snijden
  • als je een pincet gebruikt om de resterende graten te verwijderen, loop je het risico dat ze gaan afbreken
  • snijd ze liever dicht tegen de graten met het mes weg
  • zorg ervoor dat je niet door het vel snijdt
  • zet om eventueel te ontvellen het mes op 45 graden en beweeg zowel het mes als het vel