Fileren pladijs

  • snijd schuin rond de kop in
  • als je recht afsnijdt, verlies je heel wat visvlees
  • laat het mes langs de middengraat glijden
  • snijd langs beide zijden in
  • leg het mes plat en haal in grote maaibewegingen de filet er af
  • zo vermijd je in het visvlees te hakken en blijft er weinig op de graat zitten
  • doe hetzelfde op de andere kant
  • houd het mes zo vlak mogelijk en zo dicht mogelijk bij de graat
  • maak voor het ontvellen een insnijding en zet het mes op 45 graden
  • beweeg zowel met het mes als het vel om niet door het vel te snijden
  • snijd de zijgraatjes en het buikvlies weg
  • breek de structuur van de vis met korte kapbewegingen
  • zo krult de filet niet open tijdens het bakken

pladijs, dubbel fileren

  • snijd op de rugzijde de filet in op de zijgraatjes
  • zoek de graat en laat het mes er plat overglijden tot op de middengraat
  • snijd mooi achter de kop in
  • zet het mes over de graat en snijd de filet verder weg