Tips voor een sfeervolle, correct gedekte tafel

Een lekkere maaltijd is natuurlijk enorm belangrijk bij een etentje. Maar met een correct gedekte tafel scoor je dubbele punten. Met deze basisregels van tafeletiquette en tafeldecoratie trakteer je je gasten op een sfeervolle, perfect gedekte tafel! 

Tafeletiquette: de basisregels

Duur servies of tafellinnen zijn helemaal geen vereiste voor een correct gedekte tafel. Veel belangrijker is om alles mooi op elkaar af te stemmen, zowel qua stijl als kleur. En dan zijn er natuurlijk ook nog deze basisregels:

gedekte tafel
  • De basis van een correct gedekte tafel is het tafellaken. Dit moet neutraal van kleur en kreukvrij zijn. Placemats zijn geen vereiste, maar kunnen wel bijdragen aan de algemene look van je tafeldekking.
  • Onderborden zijn geen must, maar zijn wel feestelijk en ze ogen chique. Wil je ze plaatsen volgens de regels van de kunst? Plaats ze dan ongeveer 2 cm van de tafelrand en zo’n 60 cm van elkaar. Zo heeft iedereen ook voldoende plaats om comfortabel te tafelen. Linksboven komt een klein bordje met een mes voor bvb. salades of een broodje.
    Tip: Ontvang je veel gasten en heb je niet genoeg onderborden? Zet dan niet bij iedereen een onderbord, maar plaats ze geschrankt op je feesttafel. Dit zorgt meteen voor een speels accent.
  • Servetten hebben geen vast plekje in de tafeldekking. Je kan ze op of naast de borden leggen, al dan niet speciaal gevouwen.
    Tip: Wil je ze mooi vouwen, kies dan papieren servetten. Wil je ze presenteren in een houder, dan ga je beter voor de stoffen variant.
  • Op een correct gedekte tafel dient het buitenste bestek voor het eerste gerecht. Voor de volgende gangen werk je naar binnen toe. Vorken liggen telkens links van het bord, messen en lepels horen aan de rechterkant. Bestek voor het dessert komt boven het bord te liggen. Een handig ezelsbruggetje: de Lepel wijst naar Links, het voRkje wijst naar Rechts.
  • De glazen staan altijd rechts boven het bord. Het glas dat eerst gebruikt zal worden, staat uiterst rechts. Helemaal links zet je eventueel een glas voor water. Een handig ezelsbruggetje voor wijnglazen is: Rood hoort in een gRoot glas en wit in een klein glas.
  • Serveer je saus in een apart kommetje, zo kan iedereen kiezen welke saus en hoeveel hij of zij wenst.
  • Het is geen basisregel in de tafeletiquette, maar voorverwarmde borden zijn altijd een plus. Dit kan via een heet waterbad, in de microgolfoven (spoel de borden dan eerst af met koud water en zet ze er nat in) of in de oven (zo’n 10 minuutjes op 80°C).

Extra tip: Verwacht je veel gasten en heb je borden of wijnglazen te weinig? Meng borden of wijnglazen van verschillende serviessets samen: zo krijg je een nieuwe look zonder dat je een nieuw servies nodig hebt. Bewaar het geheel door bepaalde tinten of vormen te laten terugkomen.

Een correct gedekte tafel met de juiste tafeldecoratie

Tafeldecoratie vormt de finishing touch van je gedekte tafel. Of je nu de tafel wil dekken voor een gezellig etentje met vrienden of de feesttafel voor de hele familie: met deze tips ziet jouw tafel er pico bello uit.

tafeldecoratie
  • Less is nu eenmaal more, ook bij tafeldecoratie. Hou daarom de hoeveelheid accessoires beperkt. Ga voor asymmetrisch en voor oneven aantallen, zo lijkt het spontaner.
  • Zorg dat je gasten comfortabel kunnen eten en praten met elkaar. Plaats dus geen gigantisch bloemstuk of een hoge kandelaar in het midden van de tafel, maar zet liever kleinere bloemstukjes en theelichtjes verspreid over de tafel.
  • Probeer maximum twee à drie kleuren te combineren. Voor kerst kies je bvb. groen en rood, rood en goud of goud en zilver, voor Pasen kan je gaan voor frisse pastelkleurtjes, voor een communiefeest vooral lichte kleuren, enzovoort.
  • Motieven mogen, maar probeer binnen dezelfde stijl te blijven. Combineer dus best geen tafellaken met bolletjes, borden met lijnen en geruite servetten.
  • Ga je de kersttafel versieren, dan mag de typische kerstdecoratie niet ontbreken. Dennenappels, kerstballetjes, dennentakken etc. brengen je tafel meteen in kerstsfeer. En je kan ook perfect kruiden of takjes uit de tuin gebruiken als tafeldecoratie. Hier geldt ook: overdaad schaadt!
  • En wat dacht je van originele placemats op tafel? Gebruik bijvoorbeeld een schijf van een boomstam als placemat. Boomstamschijven met een kleine diameter kan je dan weer gebruiken als glasonderzetter. Een origineel en eenvoudig, maar vooral warm en gezellig idee.
  • Waarom zou je enkel de tafel versieren? Door je stoelen uit te dossen met mooie hoezen creëer je een feestelijk en harmonieus geheel.

Welk soort bestek hoort bij welk gerecht?

Wil je echt eens uitpakken tijdens het diner? Zorg dan voor het juiste bestek bij de gang. Zie je door het bos de bomen niet meer? We helpen je graag met een handig overzicht.

welk bestek bij welk gerecht

Een correct gedekte tafel is voor mij …

Hoe ziet een correct gedekte tafel er voor jou uit? Hou jij rekening met de regels van de tafeletiquette of doe je liever je eigen ding? En welke tafeldecoratie vind jij helemaal geweldig? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons!