Boontjes

Van maart tot en met november vieren boontjes hoogtij in de groenteafdeling. Dat is de topperiode voor bonen van bij ons. Groene boontjes, snijbonen, witte bonen en boterboontjes: het aanbod is groot en gevarieerd en de kwaliteit uitstekend. Bovendien zijn boontjes niet duur en bevatten ze belangrijke voedingstoffen.

Boontjes worden altijd eerst gekookt of gestoomd om ze lekker zacht te maken. Nadien kan je ze eventueel bakken of grillen om een extra smaakelement toe te voegen

Kwaliteit

Let er in de winkel steeds op dat de bonen een frisse groene kleur hebben. Ze moeten ook stevig aanvoelen en de peul moet gesloten zijn. Bonen met bruine vlekjes vermijd je beter.

Bereiding

Was de boontjes goed en verwijder de puntjes. Breek ze indien nodig in twee en kook de boontjes in water.

Laat de boontjes na het koken schrikken met ijskoud water dan behouden ze hun frisse groene kleur.

Groene boontjes worden niet rauw gegeten. Bonen in een bokaal, uit blik of uit de diepvries zijn niet rauw meer.

Voedingsinformatie

Groene boontjes bevatten o.a. voedingsvezels, eiwitten, B-vitaminen en foliumzuur.

Bewaring

Gesneden boontjes eet je best dezelfde dag nog op. Ongesneden bonen kan je enkele dagen in de koelkast te bewaren. Wil je ze invriezen? Dat kan zeker, maar dan moet je de boontjes eerst twee minuutjes blancheren.