Dierenwelzijn en zuivel, hoe zit dat juist?

We zijn beter geïnformeerd over ons voedsel dan ooit tevoren, maar we staan ook verder verwijderd van de productie dan voordien.

Melkveehouders leven en werken op hun boerderij en behandelen hun koeien met respect en de nodige zorg.

In de Vlaamse stallen wordt gestreefd naar 40m³ per koe. Op die manier is er voldoende ruimte voor elke koe en zijn de looppaden voldoende breed. Daarbij hebben de veehouders ook aandacht voor de ondergrond in de stal. Die wordt zo gekozen dat koeien goede grip hebben en niet uitglijden. De moderne stallen zijn daarnaast voorzien van ligboxen met comfortabele en zachte matrassen waarop koeien kunnen rusten. Koeien kunnen zichzelf bovendien borstelen aan een koeborstel. Wanneer de koe in aanraking komt met de borstel, begint deze te draaien en dit blijft doorgaan zolang zij eronder staat. Niet alleen de inrichting van de stal is optimaal, er is ook aandacht voor voldoende ventilatie en een goede temperatuur. Koeien mogen immers geen last krijgen van koude- of hittestress.

Tot slot zorgt moderne technologie in de stal mee voor een goede opvolging van elke koe. Via een band rond de poot of hals van de koe, kan de boer zeer nauwkeurig bijhouden hoeveel zij eet en beweegt. Bovendien zorgt dit stukje technologie er in vele boerderijen ook voor dat de koe kan kiezen wanneer ze gemolken wordt, door middel van een melkrobot.

Referenties en meer informatie:

 

Bekijk alle veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.