Kaastips

Kaas snijden

Ronde en vierkante kazen halveer je eerst, daarna snij je er spietjes van.

Cilindervormige kazen snij je in cirkelvormige schijfjes. Daarna eventueel in driehoekjes.

Snij platte, lange kaasstukken in een punt.

Halfharde en harde rechthoekige kazen serveer je best in sneden of staafjes.

Kaas bewaren

Schimmelkazen bewaar je best onder een kaasstolp.

Leg er een vochtige doek over om uitdroging tegen te gaan.

Bewaar aangesneden harde of halfharde kazen in geperforeerde kunstfolie of aluminiumfolie.

Zachte kaas bewaar je best in folie of in een vochtige doek, die je dagelijks vervangt.

  • Harde kazen kan je enkele weken bewaren.
  • Halfharde kazen blijven een tiental dagen goed.
  • Zachte kazen met schimmelkorst kan je ongeveer een week bewaren.
  • Gebruik verse kazen en roomkazen binnen de week op.
  • Gepekelde kazen bewaren het langst: van enkele weken tot maanden.

Bewaar kaas in een gepaste verpakking: de winkelverpakking, een afgesloten doos, huishoudfolie of een kaasstolp.

Eetbare korst?

De korst van de meeste harde en halfharde kazen is niet eetbaar.

Het dunne en plasticachtige buitenlaagje beschermt de kazen tegen uitdroging en schimmels.

De meeste zachte kazen hebben een eetbare korst.

You must have Javascript enabled to use this form.

Nieuwsbrief