Tomaat

De tomaat is een vruchtgroente en komt in veel variaties voor. De tomaten onderscheiden zich van elkaar door de grootte, vorm, smaak of stevigheid. Het zal je niet verbazen dat de tomaat een van de meest geteelde groenten in ons land is.

Onze kwekers telen overigens een indrukwekkend breed arsenaal aan tomatensoorten. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen losse tomaten en trostomaten.

Kwaliteit

Koop geen te rijpe tomaten. Die zijn minder pittig en moeilijker te verwerken. Koop tomaten die stevig aanvoelen en geen zachte plekken hebben. Verse tomaten hebben een glanzend rode kleur en een frisgroen steeltje.

Bereiding

Spoel de tomaten voor gebruik onder stromend water. Vergeet niet bij het snijden van de tomaatjes het steeltje en het geelgroene hartje te verwijderen.

Als je de schil kwijt wil, snijd de tomaat dan onderaan kruiselings in en dompel ze vijftien seconden onder in kokend water. Laat ze even schrikken onder een koude waterstraal en je kan de schil er zo afstropen.

Ben je van plan om de tomaten te vullen? Door een beetje zout in de leeggehaalde tomaten te strooien en ze vervolgens een halfuurtje omgekeerd op een stuk keukenpapier te laten rusten, vermijd je te veel overtollig vocht. Als de tomaten van een warme vulling voorzien worden, plaats ze dan nog vijf minuten in een voorverwarmde oven op 240°C. Daarna kunnen ze gevuld worden en opnieuw in de oven geplaatst worden. Je zal merken dat de tomaat weinig overtollig vocht zal verliezen

Voedingsinformatie

Tomaten brengen kleur op je bord. Hun intense rode kleur danken ze aan de aanwezigheid van het antioxidant lycopeen. Antioxidanten dragen mogelijk bij tot een goede gezondheid.

Bewaring

Bewaar tomaten niet in de koelkast, maar op een koele plek (12°C). Zo blijven ze een week goed.

Tomaten produceren veel ethyleen, een stof waar de meeste andere groenten en fruit sneller van bederven wanneer ze in de buurt liggen. Leg tomaten dus best niet bij komkommers, broccoli, aubergines, champignons en koolsoorten.