Vrouw kijkt in koelkast

Energiezuinig koken: zo bespaar je energie in de keuken

Energie besparen in huis kan op heel wat manieren. Ook in de keuken zijn er veel mogelijkheden en het is gemakkelijker dan je denkt. Met een paar eenvoudige handelingen kook je energiezuiniger én bespaar je geld. We helpen je op weg met tips en trucs.

Energiezuinig koken: hierop kan je letten

Huizen, verlichting, verwarming, auto’s… ze worden steeds meer zo gebouwd en gemaakt dat ze minder energie verbruiken. Da’s fantastisch! Ook bij dagdagelijkse dingen zoals koken en bakken kan je je energieverbruik doen dalen. Lees hieronder hoe.

Je keukentoestellen en kookmateriaal

 • Kies een toestel met een goed energielabel (A+++ is het meest energiezuinig, D het minst) dat past bij jouw noden en persoonlijke situatie. Onderhoud je huishoudtoestellen goed. Je verlengt er hun levensduur mee en zorgt voor een optimaal rendement. Verwijder bijvoorbeeld regelmatig ijsafzetting in je diepvriezer.
 • Energiezuinig koken begint al bij het ontdooien van diepgevroren producten. Doe dit steeds in de koelkast. De diepgevroren ingrediënten geven koude af in je koelkast waardoor je toestel minder energie moet verbruiken voor het koelen. Bovendien is het een veilige manier om voedsel te ontdooien.
 • Laat restjes eerst afkoelen voor je ze in de koelkast zet. Zo vermijd je een plots temperatuursverschil, waardoor je koelkast harder moet werken.
 • Investeer in degelijk kookmateriaal. Pannen of potten met beschadigde of kromgetrokken bodems zorgen voor verlies van energie. Een snelkookpan is handig als je snel en energiezuinig wil koken. Wil je 1 stukje vlees of vis bakken, kies dan ook voor het juiste formaat pan.
Man en kind in de keuken

Tijdens het koken

 • Zet steeds een deksel op je kookpot. Zo blijft de warmte in de pot en kan je tot 70% energie besparen. Zet je kookpot of pan eerst op een hoog vuur en verlaag wanneer de juiste temperatuur is bereikt. Een roerei of spiegelei bijvoorbeeld zullen minder snel uitdrogen als je ze op een middelhoog vuur bereidt. Je kan het vuur even voor het eten helemaal gaar is al uitzetten. De restwarmte van je kookplaat doet het werk. Ook een frituurpan kan je enkele minuten voor het einde van de baktijd uitschakelen.
 • Kook met zo weinig mogelijk water. Het volstaat als je aardappelen of groenten net onder staan. Verlaag het vuur van zodra het water kookt. Het water kookt dan gewoon verder terwijl je minder energie gebruikt.
 • Zet de juiste pot of pan op de juiste kookplaat: plaats een kleine pot niet op een plaat die voorzien is voor grotere potten of pannen. Het buitenste gedeelte van de kookplaat wordt dan niet gebruikt en zo verlies je veel energie. Kook je op gas? Zorg ervoor dat de gasvlam onder de pan blijft anders gaat de warmte verloren langs de pan.
 • Maak eenpansgerechten klaar. Vooral met wokgerechten zit je goed. Ook ovenschotels, stoofpotjes, quiches, pizza’s, tortilla, maaltijdsoepen… zijn ideaal. Nog een voordeel: je hebt minder afwas nadien.

Tip: voor bijna alle ingrediënten voor bovenstaande gerechten vind je in de winkel even lekkere bioversies. Koop jij graag je ingrediënten rechtstreeks bij de boer? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten in Vlaanderen.

 • Gebruik je oven op een slimme manier. Open hem tijdens de bereiding niet te lang en niet te vaak. Zet je oven niet aan voor één gerecht. Bak intussen of erna ook brood, koekjes, taart of cake of verwarm de borden. Zet de oven ook al wat eerder uit en gebruik de restwarmte om na te garen. Zet de grillfunctie enkel op als je gerecht dat vereist en best zo kort mogelijk. Wist je trouwens dat de heteluchtfunctie van je oven het minste energie verbruikt? Door de goede luchtcirculatie is een heleluchtoven zelfs geschikt om twee gerechten tegelijkertijd te bereiden. Ben je helemaal klaar met koken? Zet dan de ovendeur open, zodat de warmte uit de oven je keuken of huiskamer kan verwarmen.
 • Ga je restjes opwarmen? Maak gebruik van de microgolfoven in plaats van de klassieke oven.
 • Niet alleen je kookvuur is een grootverbruiker. Ook de dampkap vergt heel wat energie. Zet je dampkap niet continu op de hoogste stand en schakel ze na het koken uit. Zet eventueel een raam of een deur op een kier voor extra verluchting. Denk eraan om de damkapfilters regelmatig te vervangen of te wassen voor een maximaal rendement.

Bij de afwas

Laat de vaatwasmachine pas draaien als hij vol is. Spoel je borden en bestek niet eerst af; haal eventueel het meeste vuil weg met wat keukenpapier. Kies voor energiezuinigere eco- of korte wasprogramma’s. Daarmee bespaar je ook al heel wat energie. Heb je maar weinig vuile vaat, dan kan je nog steeds afwassen met de hand.

Ken jij nog tips om energiezuinig te koken?

Hoe probeer jij het energieverbruik in je keuken te verminderen? Wij horen het graag! Laat het ons weten op Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en schrijf je in op onze nieuwsbrief of volg ons ook op Pinterest en YouTube.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
 • De nieuwste foodtrends
 • Seizoensrecepten
 • Handige kooktips
 • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.