Trappist en abdijbieren

Wat is het verschil tussen een trappist en een abdijbier?

Monniken in habijt, indrukwekkende kloosters, uitgestrekte domeinen en natuurlijk ook de vele ambachten zoals kaas maken of bier brouwen. De wereld van de abdijen spreekt tot de verbeelding. Welluidende namen zoals Westvleteren, Westmalle, Chimay en vele anderen katapulteren ons in gedachten terug naar de middeleeuwen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen trappistenbieren en abdijbieren?

Abdijbieren

De term ‘abdijbier’ duidt op de herkomst van het bier. Deze bieren zetten de tradities van de machtige abdijen van weleer voort, ook al zijn de abdijen zelf vandaag vaak verdwenen. Abdijbieren worden daarom doorgaans niet langer op de site van de voormalige abdij gebrouwen. .

Het keurmerk 'Erkend Belgisch Abdijbier' verzekert dat er een historische link is tussen het bier en een bestaande of voormalige brouwerij. Zo is er in oude geschriften, tekeningen of schilderijen vaak informatie terug te vinden over het bier. Ook in de ruïnes van de oude abdijen vinden we vaak nog waardevolle restanten terug van brouwactiviteiten.

 

 

Trappistenbier

Een trappist is altijd een abdijbier, maar slechts enkele abdijbieren dragen het keurmerk trappist. Een trappist is een bier dat door trappisten, monniken die toebehoren aan de orde der Cisterciënzers, of door hun directe medewerkers wordt gebrouwen. De Internationale Vereniging Trappist (IVT) hanteert een aantal strikte voorwaarden op, die ervoor zorgen dat maar 14 bieren zich vandaag trappist mogen noemen:

Achel - Chimay - Rochefort - Westmalle - Westvleteren - Orval - La Trappe - Zundert - Stift Engelszell - Mont des Cats - Spencer Trappist - Cardena - Tre Fontane - Mount St. Bernard

 

Zin in meer?

Het boek ‘Belgische trappisten- en abdijbieren’ van Jef Van den Steen & fotograaf Andrew Verschetze is op 24 april 2018 verschenen in de winkelrekken. Het is een prachtig boek boordevol geschiedenis, sterke verhalen en prachtige foto’s. Meer info vind je hier

Ben jij 18 jaar of ouder?

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.