Kaas met bier

Foodpairing met biersommelier An Martens: 5 combinaties waar je wild van wordt (beloofd!)

“Foodpairing”, een gerecht combineren met een geschikte drank, kan een maaltijd naar een hoger niveau tillen. Maar hoe doe je dat? We vroegen aan foodpairingexperte en biersommelier An Martens om 5 van onze favoriete recepten te pairen met een Belgisch bier. Zo kan ook jij jouw gasten tijdens een dinertje verrassen met een tot in de puntjes verzorgde Belgische maaltijd.

An Martens

Tip: kies tijdens het vullen van je winkelkar bewust voor ingrediënten van bij ons, zo koop je prijs- en milieubewust.

Combinatie 1: Tarte tatin met bloedworst + Trappist Westmalle Dubbel (Brouwerij Westmalle)

Bij de tarte tatin met bloedworst serveert An een Trappist Westmalle Dubbel met 7% alcohol. Deze trappist is een dubbel en bevat toetsen van zoethout, peer en karamel. De aroma’s sluiten naadloos aan bij de gekarameliseerde appeltjes. Op het einde proef je een zachte hopbitterheid die het geheel verfrist. De combinatie van het bier en de tarte tatin zorgt voor harmonie in de mond. Het vormt een mooie balans tussen zoet, bitter en zout.

Combinatie 2: Hapje van filodeeg met geitenkaas en kweeperenchutney + Lupulus Blonde (Brouwerij Lupulus)

Bij het hapje van filodeeg met geitenkaas en kweeperenchutney serveert An een Lupulus Blonde van 8.5%. De Lupulus Blonde is een Belgische tripel die mooi in balans is. An houdt van de fruitige hoppigheid en apprecieert dat het bier mooi vol en zacht zoet ruikt. In de afdronk (de nasmaak bij het doorslikken van het bier) zit een licht bittere smaak. Door de kruidigheid van het bier, waarin toetsen van tijm naar voren komen, sluit de Lupulus mooi aan bij de kruiden van de geitenkaas. Kortom, de kweepeerchutney en deze zachte Belgische tripel vormen een mooi geheel.

Hapje van filodeeg met geitenkaas en kweeperenchutney

Combinatie 3: Kaasschotel met Nazareth Classic en Hertenheer, Pas de Bleu en Oude kriek (Brouwerij Boon)

Heb je weinig tijd of ben je geen keukenprins(es)? Dan is een goede kaasschotel de perfecte maaltijd om te serveren voor vrienden of familie. Wij kozen voor 7 Belgische kazen die je best een half uur tot een uur voor je ze op tafel zet uit de koelkast haalt. Serveer ze met druiven, crackers, noten, rozijnen en een zoete confituur.

We kozen voor een selectie van harde en zachte kazen, verschillende soorten melk en kazen op basis van gepasteuriseerde of rauwe melk. Zo is er voor ieder wat wils, ook voor mensen met bepaalde allergieën (bv. koemelk) of voor zwangere vrouwen.

Onze kaastips:

  • Le Petit Lathuy: een biologische zachte kaas vervaardigd op basis van rauwe melk.
  • Le Larry, Crottin van geitenkaas: een echt ambachtelijk streekproduct op basis van rauwe, biologische melk.
  • Passendale Classic: een halfharde kaas in de vorm van een boerenbrood, natuurlijk gerijpt met eetbare korst en gemaakt van gepasteuriseerde melk
  • Nazareth Classic: een harde kaas met gepasteuriseerde melk met een trage rijping van 3 tot 4 maanden.
  • Herve is een Limburgse oude kaas die sinds de 15e eeuw wordt gemaakt. Omdat Herve in het oude hertogdom Limburg lag, noemt men deze kaas ook wel Limburgse kaas. Herve heeft een scherpe smaak en is ideaal om de kaasschotel af te sluiten. Smaakt heerlijk met stroop of confituur.
  • Pas de Bleu: een pittige blauwschimmelkaas uit rauwe, biologische koemelk. Te vergelijken met Roquefort.
  • Antwerps Pikantje: een zachte kaas gemaakt met gepasteuriseerde melk en een pikant korstje

An legt uit dat de bittere, zoete en zure toetsen van bier lustig harmoniëren met het zoute van kaas. Bij ieder type kaas past een specifieke bierstijl die de smaak van de kaas naar een hoger niveau tilt. “Bij deze zoetzure kaasschotel zijn heel wat biercombinaties mogelijk. Serveer bijvoorbeeld Hertenheer van Het Nest Brouwerij bij Nazareth Classic. Bij de Pas de Bleu kan je een Oude Kriek van Brouwerij Boon schenken.”

Tip 1: Je hebt nu al de ideale bier-kaascombinaties maar wil je echt scoren? Maak dan je confituur zelf. Onze pompoenconfituur geeft een zoetzure toets aan de maaltijd en past perfect bij de bieren. Bovendien is hij klaar in amper 20 minuutjes.

Combinatie 4: Schelvis met pistachekorstje en slaatje met Party on a Jamaican Beach (Brouwerij The Musketeers)

Libelle-chef Ilse D’Hooghe maakte voor Lekker van bij ons het recept schelvis met pistachekorstje en slaatje. In dit recept speelt vis de hoofdrol. Velen zullen daarom al snel naar een glas wijn grijpen om bij deze lekkernij te serveren, maar dat hoeft echt niet. Of je nu vlees, vis of veggie eet, bij elk receptje past een goed bier.

An Martens kiest voor het bier Party on a Jamaican Beach van Brouwerij The Musketeers uit Sint-Gillis-Waas. Het is een blond bier (New England IPA) met een alcoholvolume van 5,5%. Party on a Jamaican Beach heeft een mooi rond mondgevoel. De aroma’s van groen fruit en druif, gecombineerd met een vleugje pompelmoes en citroen maken het een mooie begeleider van dit fris gerecht.

Schelvis met pistachekorstje en slaatje

Combinatie 5: Gegrilde hondshaai met buikspek en dashi met Bravoure (Brouwerij Dochter Van de Korenaar)

Het recept voor deze prachtige ‘Surf & Turf’ komt van topchef Willem Hiele. Willem Hiele ontving nog maar net een onderscheiding van Gault & Millau en kookt altijd met vis uit de Noordzee en vlees van de beste slagers.  Voor Lekker van bij ons maakte hij gegrilde hondshaai klaar met buikspek en dashi.

Bij dit gerecht kiest biersommelier An Martens voor een amberkleurig rookbier met de welluidende naam ‘Bravoure’. Het bier wordt gemaakt door Monique De Baat en Ronald Mengerink van brouwerij De Dochter van de Korenaar. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6.5% en sluit mooi aan bij het gekonfijte buikspek en de zoetheid van de jonge worteltjes. De zachte bitterheid contrasteert met de ziltigheid van de hondshaai en het umami van de gevogeltebouillon. De zachte rooksmaak krijg je er extra bovenop!

Het bier ontleent haar zachte rooksmaak aan het gebruik van een flinke dosis op beukenhout gerookte mout. Genuanceerde rooktoetsen worden gecombineerd met lichtzoete karameltoetsen. Hierdoor ontstaat een gebalanceerd rokerig bier met een subtiele karamelsmaak.

Ken jij nog lekkere combinaties met Belgische bieren?

Laat het ons zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons of #fieroponsbier.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!