4 steengoede redenen om hoeve-ijs te kiezen
“Het was meteen prijs”, zegt Lut Depelseneer.
Op 1 juli 2016, minder dan een jaar geleden, startte ze met de verkoop van hoeve-ijs als nevenactiviteit van het landbouwbedrijf dat ze samen met haar echtgenoot Marc heeft in Galmaarden, midden in het mooie Pajottenland. Het openingsweekend was een succes.
“We hebben het er lang over nagedacht voor we de knoop doorhakten. Een hoevewinkel vraagt immers heel wat extra werk, maar als klanten tevreden naar huis gaan dan word ik daar toch erg blij van”, glimlacht Lut.
Hier hoor je niks
Een ijsje eten in de tuin van de hoeve met zicht op de koeien in de wei, het is een ervaring op zich. “We wonen hier in stiltegebied. Mijn man zegt af en toe ‘Lut je moet eens luisteren’ en dan hoor je absoluut niks. (lacht) We wonen erg afgelegen, maar er zijn verschillende wandel- en fietsroutes die hier voorbijkomen. Mensen ontvluchten de stad om de stilte te vinden. Je voelt echt dat er behoefte was aan een plek als de onze.”
Huisbereid met verse melk
Verser vind je niet. Lut maakt vers schepijs met melk van de eigen koeien. “Ik ben heel lang bezig geweest met het perfectioneren van mijn recepten. Als ik iets doe, dan wil ik het goed doen. Het is belangrijk om je te omringen met gepassioneerde mensen. Kwaliteit is belangrijk. Ik wil echt dat klanten terug komen, omdat ze het lekker vonden.”
“Mensen zoeken steeds vaker authenticiteit op. Ze willen weten wat ze eten. Vandaar ook het succes van lokale producten, maar je moet wel iets uniek bieden. Ik probeer me uiteraard ook te onderscheiden. Zo maak ik de gewone vanille en eentje zoals in Italië, fiorde di latte, met alleen melk en grondstof in. Die is heel populair. Ook heb ik een ijsje voor mensen die lactose-intolerant en diabeet zijn. Dit is een soort sorbet op basis van olijfolie en kruiden waarvoor de inspiratie uit de wellness kwam. Heel lekker, maar de focus blijft natuurlijk op melk-ijs liggen.”
Speciallekes’ (een bruin ijslam? Waarom niet)
“Mensen vragen wel eens ‘ik moet een dessert maken, maar heb geen idee’. Dan help ik hen met een paar tips. Dat is het voordeel van alles zelf te maken. Ik kan mijn klanten ook echt helpen met advies. Als ze nadien terug langskomen om te zeggen dat mijn recept aangeslagen is, is dat natuurlijk eens zo leuk. Bij ons kunnen ze ook altijd terecht voor een specialleke. Niet alles kunnen we doen, maar we proberen wel. Nu de communies in aantocht zijn heb ik me suf gezocht naar een vorm om ijslam te maken. Je vindt die niet zo makkelijk meer, maar ik maak ze dus terug. Onlangs vroeg iemand of ik het ook met chocolade-ijs wilde maken. Tuurlijk, waarom niet. Dan maak ik een bruin ijslam, hè.” (lacht)
Op zoek naar een ijshoeve in jouw buurt? We verzamelden alle adresjes in Vlaanderen.