Witloof met kaas en hesp

Hoofdgerecht
Gratin
Vlaamse klassiekers
4
  • 8 sneetjes gekookte ham
  • 8 stronkjes witloof
  • 1 citroen 

  • 40 g bloem
  • 60 g boter 

  • 2 dl melk
  • 1 pakje gemalen kaas 

  • nootmuskaat 

  • peper en zout
Laat voor een goede bechamelsaus de roux doorgaren tot je gebakken biscuit denkt te ruiken. Dan ben je er namelijk zeker van dat de saus geen bloemsmaak zal hebben.

Snijd de bittere kegeltjes aan de onderkant van het witloof uit en leg de stronken in een beboterde ovenschotel.

Leg er daarna wat klontjes boter op, giet er een beetje water en het sap van een halve citroen overheen.

Kruid met peper en nootmuskaat.

Laat de schotel afgedekt een halfuurtje garen in de oven op 150° C tot het witloof mooi glazig is. Het is ook mogelijk om het witloof te stomen of te garen in de kookpan met weinig water.

Gebruik bloem, melk, nootmuskaat, peper en zout voor de bechamelsaus. Warm even door om de bloemsmaak te vermijden.

Doe de gemalen kaas bij de bechamelsaus en kruid indien nodig bij.

Wikkel tenslotte het witloof in de gekookte ham en leg in de ovenschotel.

Doe de kaassaus erover met wat extra kaas en zet nog 10 minuutjes in de oven op 180°C.

Lekker met aardappelpuree!

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.