Cuberdons, het neusje van de snoep

Of je ze nu neuzekes, tsjoepkes, topkes, chapeaux de curé, zwienetetjes of gewoon bij hun eigenlijke naam cuberdons noemt, deze paarsrode snoepjes met hun typerende kegelvorm zijn een begrip. Twee producenten in het Gentse, thuis van de neuzekes, maken nog de échte cuberdons volgens een traditioneel recept: Confiserie Geldof in Eeklo en Confiserie 2000 in Evergem. Hun cuberdons kregen het kwaliteitslabel STREEKPRODUCT.BE voor Vlaamse traditionele streekproducten. Wij gingen neuzen in het atelier van beide producenten!

Waarom cuberdons maken echt vakmanschap is

Een echte cuberdon trakteert je tong op een verrassende stroperige vulling. Dat maakt zijn bereiding niet eenvoudig. Zonder de perfecte verhouding van ingrediënten en een uitgekiend bakproces lukt het niet om die dunne krokante buitenkant en smeuïge binnenkant te bekomen. De suikermassa, op smaak gebracht met onder meer een natuurlijk frambozenaroma en gebonden met plantaardige Arabische gom, wordt eerst in grote ketels gekookt. 

Confiserie Geldhof

De kegelvorm van de snoepjes wordt dan in gietpoeder gestempeld. Vervolgens vloeit de dieprode suikermassa in de ontstane holtes en ten slotte worden de cuberdons gebakken in een oven, zodat ze rond de stroop een dun korstje verkrijgen. Week na week wordt dit korstje dikker tot de stroop na een acht- à tiental weken volledig is versuikerd. Deze korte houdbaarheid verklaart waarom cuberdons vooral in eigen streek te verkrijgen zijn. 

Confiserie Geldhof: "volgens geheim 19de-eeuws recept"

In 1939 ging Antoine Geldhof als 14-jarige knaap aan de slag bij een grote confiserie in het Gentse. “De kleinzoon van de oorspronkelijke uitvinder gaf hem het geheime 19de-eeuwse recept van de cuberdons”, vertelt Bart Nauwelaerts van Confiserie Geldhof. “Het was de Gentse apotheker De Vynck die in 1873 dit snoepje voor het eerst maakte, eigenlijk in een poging om een medicijn te bereiden.”

Met de geboorte van zijn zoon Tony in 1954 achtte Antoine de tijd rijp voor een eigen bedrijfje: Confiserie Geldhof zag het daglicht in Eeklo, op de plaats waar nu nog de productie van diezelfde cuberdons gebeurt. “Intussen staat met Jo Geldhof de derde generatie aan het roer”, vervolgt Bart. “Grootvader Geldhof vulde vorm na vorm met een gietpannetje, terwijl nu machines worden ingezet, maar aan het originele recept is niets gewijzigd.” De Geldhofs hebben duidelijk een neus voor zaken. Jaarlijks produceert het bedrijf ruim 500 ton van deze populaire snoepjes. De cuberdons worden ook lang niet meer alleen als snoep gegeten. Ze kennen allerlei culinaire toepassingen. Wat dacht je van kiprollade met Porto-cuberdonsaus of geitenkaas met cuberdonsnippers?

Confiserie 2000: "kleinschalig en ambachtelijk"

In de jaren 1960 was de regio van Gent rijk aan kleine confiseriebedrijfjes. Een daarvan vertrouwde eind jaren ‘70 het recept voor de rode neuzen toe aan suikerbakker Roger Scheir, oprichter van Confiserie 2000. Hij verfijnde de receptuur en de bereiding, zonder het ambachtelijke aspect uit het oog te verliezen. 

Cuberdons Confiserie 2000 © www.alexlau.be

“Een cuberdon is een delicaat product”, weet Isabelle Scheir die samen met haar broer Frederic de fakkel overnam van vader Roger. “Je recept moet zeer juist zitten. Zelfs de kleinste wijziging heeft meteen grote gevolgen, zoals lekkende of instortende cuberdons. Arabische gom is bijvoorbeeld een onmisbaar ingrediënt. De snoepjes zijn ook gevoelig voor schommelingen in temperatuur en vocht.”

Op verzoek van enkele ijsfabrikanten bracht Confiserie 2000 ook de vloeibare vorm van de cuberdonpasta op de markt. “Daarnaast zijn vermalen cuberdons heerlijk als crumble”, tipt Isabelle nog. Confiserie 2000 verhuisde in 2015 naar een moderner pand in Evergem, maar bleef ambachtelijk werken. “Wij kiezen ervoor kleinschalig te blijven, waardoor we altijd verse snoepjes kunnen leveren. Want een echte cuberdon is het lekkerste als hij vers is.”

De smaak te pakken?

In het magazine ‘Proef Regio & Traditie’ ontdek je nog meer smakelijke verhalen achter onze Vlaamse streekproducten. Je vindt er ook culinaire inspiratie, met dit lekkers van eigen bodem als smaakmakers.

Ben jij gek op cuberdons of ken je een cuberdon recept dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.