Melk

Er zijn drie soorten melk. Afhankelijk van het vetgehalte wordt melk onderverdeeld in volle, halfvolle en magere melk.

  • Volle melk bevat ongeveer 3,6% vet.
  • Halfvolle melk bevat ongeveer 1,5% vet.
  • Magere melk bevat ongeveer 0,1% vet.

Melk is de basis van verschillende andere producten zoals yoghurt, plattekaas, kaas, room en boter.

Kwaliteit

Melk van eigen bodem voldoet aan de kwaliteitseisen van IKM. IKM staat voor Integrale Kwaliteitszorg Melk. Dat wil zeggen dat de kwaliteit van de melk in elke fase, van productie tot transport, gewaarborgd wordt. Niet alleen hygiëne en veiligheid komen hier aan bod, maar ook dierenwelzijn en milieu.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook de strikte kwaliteitsnormen van het Federaal Agentschap van de veiligheid van de voedselketen (FAVV) waaraan melkproducenten en -verwerkers moeten voldoen.

Bereiding

Een glas heerlijk frisse melk is zalig, maar melk is nog zoveel meer dan dat. Je kunt er waanzinnig veel lekkere bereidingen mee maken: ’s ochtends in je kom havermout, als tussendoortje in een smoothie, als hartverwarmende latte macchiato of chocolademelk, om een smeuïge puree of een fluweelzachte bechamelsaus te bereiden, als ingrediënt in lekkere desserts,… Je ziet het: met melk kan je echt alle kanten uit.

Enkele handige tips:

  • Bij paneren geeft een scheutje melk een betere binding met het ei.
  • Om te vermijden dat melk aanbrandt: spoel de pan eerst met water, giet er daarna de melk in en breng aan de kook.
  • Hoe vermijd je dat melk overkookt? Eén remedie: blijven roeren en neem de pan onmiddellijk van het vuur als de melk begint te borrelen.

Voedingsinformatie

Melk is van nature rijk aan eiwitten en calcium en een goede bron van de vitaminen B2 en B12 en van kalium en fosfor. Melk is dus veel meer dan alleen een bron van calcium. Magere en volle melk leveren ongeveer evenveel voedingsstoffen als halfvolle melk, maar het aantal calorieën en het vetgehalte verschilt. Magere en halfvolle melk zijn te beschouwen als vetarme producten. In het kader van een gezonde voeding krijgt halfvolle melk de voorkeur.

Bewaring

De meeste melk in onze winkels is UHT-melk (minder dan 10 seconden bij een ultrahoge temperatuur van 135-150°C verhit) die ongeopend enkele maanden houdbaar is bij kamertemperatuur. Eenmaal de verpakking is geopend, blijft de melk nog maar enkele dagen goed in de koelkast.

Gepasteuriseerde melk heeft een mildere hittebehandeling ondergaan (minimum 71°C gedurende 15 seconden of 63°C gedurende 30 seconden) en is hierdoor ook ongeopend maar een week houdbaar in de koelkast.

Wie rauwe melk koopt (bijvoorbeeld recht van bij de boer), moet die voor gebruik koken. Een hittebehandeling is nodig om mogelijk ziekmakende micro-organismen die in rauwe melk kunnen zitten te doden en voedselinfecties te vermijden. Bewaar de melk niet langer dan 2 dagen in de koelkast. Het is niet bewezen dat rauwe melk gezonder is dan melk uit de winkel. De voedingswaarde van de verschillende types melk is eveneens vergelijkbaar.