Is melk gezond?

Melk en melkproducten (yoghurt, kaas) zorgen ervoor dat je heel wat belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Niet alleen calcium, maar ook eiwitten, kalium, jodium en de vitaminen B2 en B12. De voedingsstoffen die van nature in melk en melkproducten zitten, lijken bovendien te werken als een team: uit onderzoeken naar de gezondheidseffecten van melk en melkproducten blijkt dat ze samen andere en meer gunstige gezondheidseffecten hebben dan elk afzonderlijk.

Melk en melkproducten kunnen bijdragen tot een volwaardige voeding die de gezondheid bevordert. Dat is recent bevestigd in de nieuwe voedingsaanbevelingen voor volwassenen van de Hoge Gezondheidsraad die adviseert om dagelijks tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten te gebruiken.

Natuurlijk kan je ook gezond eten zonder zuivel, maar dan moet je wel op zoek naar verschillende alternatieven om voldoende van alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen die van nature in zuivel zitten En dat is vaak minder evident dan men laat uitschijnen.

Referenties:

  • Voedingsdriehoek. Vlaams Instituut Gezond Leven.
  • Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor de Belgische volwassen bevolking met een focus op voedingsmiddelen - 2019. Brussel: HGR; 2019. Advies nr. 9284.
  • Verordening (EU) Nr. 1924/2006 van 20 december 2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen en Verordening (EU) Nr. 1169/2011 van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten
  • Lebacq T. Melk- en calciumverrijkte sojaproducten. In: Bel S, Tafforeau J (ed.). Voedselconsumptiepeiling 2014-2015. Rapport 4. WIV-ISP, Brussel, 2016
  • Kongerslev Thorning T. et al. Whole dairy matrix or single nutrients in assessment of health effects: current evidence and knowledge gaps. Am J Clin Nutr 2017; 105 (5): 1033-1045

 

Bekijk alle veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.