Voedingsinfo

Kip zorgt voor variatie op het menu. Een stukje kip brengt van nature belangrijke voedingsstoffen aan. Het is bovendien mager vlees. Wie kiest voor mager vlees, kiest ook voor weinig vet. Kip past dus prima in een gezonde voeding. Stil hieronder je honger naar meer info.

Een stukje kip past in een gezonde voeding

Kip scoort goed als onderdeel van een gezonde voeding. Het is mager wit vlees en gemakkelijk te combineren met veel groenten maar ook met fruit, aardappelen, rijst, pasta en andere volkoren graanproducten. In een evenwichtige en gevarieerde voeding volstaat 100 g vlees per dag. De aanbeveling van 100 g vlees, vis, eieren of vervangproducten is berekend op 100 g bereide producten of de hoeveelheid die je opeet. 100 g bereide kip komt overeen met ongeveer 120 tot 130 g rauw gewogen vlees of een kippenbout (rauw, inclusief bot) van ongeveer 170 g.

Belangrijke voedingsstoffen en weinig calorieën

Een stukje kip levert gemiddeld 140 kcal per 100 g. De kipfilet, het magerste stukje, telt maar ongeveer 100 kcal per 100 g. Het verschil zit vooral in het vetgehalte. Een kipfilet is vetarm (1,26 g vet per 100 g). Een kippenbout bevat iets meer vet (6,21 g per 100 g). Wat hebben ze gemeenschappelijk? Ze behoren tot de magere vleessoorten (minder dan 10 g vet per 100 g), zijn rijk aan kwaliteitseiwitten en een goede bron van fosfor, selenium en de vitaminen B3, B6 en B12. 

In vergelijking met rood vlees zoals rund- en varkensvlees bevat kip minder ijzer en zink, maar wel in een goed opneembare vorm in vergelijking met ijzer en zink uit plantaardige voedingsmiddelen. De ijzeropname bedraagt ongeveer 25 % uit vlees en slechts 1 tot 10 % uit plantaardige voedingsmiddelen.

100 g kip (zonder vel) levert gemiddeld ongeveer (*)

  • 52 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B3 per dag;
  • 42 % van de benodigde hoeveelheid eiwitten per dag;
  • 35 % van de benodigde hoeveelheid selenium per dag;
  • 30 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B6 per dag;
  • 29 % van de benodigde hoeveelheid fosfor per dag;
  • 24 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B12 per dag;
  • 16 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B2 per dag;
  • 12 % van de benodigde hoeveelheid zink per dag;
  • 6 % van de gemiddelde energie(calorieën)behoefte.

(*) gemiddelde van kippenborst en kippenbout zonder vel

Kip met of zonder vel?

Een stukje kip van 100 g met vel brengt 3 g vet en ongeveer 25 kcal meer aan dan 100 g kip zonder vel. Als je een kipfilet vergelijkt met een stukje kip met vel scheelt het 8 g vet en ongeveer 60 kcal per 100 g. Een kipfilet verdient de voorkeur in een gezonde voeding. Kipproducten zoals kipburgers en gevogeltegehakt brengen doorgaans meer vet en zout aan. De bereidingswijze speelt ook mee: kip gepaneerd en gebakken in de frituurpan slorpt sowieso veel vet op.

Meer onverzadigd vet dan verzadigd vet

Kip is mager vlees. Het weinige vet in kip bestaat bovendien voor ongeveer twee derden uit cholesterolvriendelijk onverzadigd vet en maar voor een derde uit verzadigd vet. Verzadigd vet kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Een kipfilet bevat amper 0,39 g verzadigd vet per 100 g en mag worden bestempeld als arm aan verzadigd vet. Een maaltijd met een stukje kip gecombineerd met veel groenten en een portie gekookte aardappelen of volkoren graanproducten past dus prima in een lijn- en hartvriendelijke voeding.

 

 

Referenties:

  • Belgische Voedingsmiddelentabel - Internubel (geraadpleegd op 17 september 2012)
  • Verordening (EU) 1169/2011 van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan Consumenten
  • Gezonde voeding en beweging. Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) -www.vigez.be/voeding; www.gezondheidstest.be

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.