Pruim

De pruim of Prunus wordt tot de groep van het steenfruit gerekend . De kleur loopt uiteen van blauwzwart tot rood en geel. Ze smaken voornamelijk zoet, sommige variëteiten zijn zoetzuur of aangenaam zuur.

Kwaliteit

Kies steeds stevige pruimen, maar bij lichte vingerdruk mag de vrucht iets meegeven. Te harde pruimen zijn nog niet rijp genoeg. Gedeukte exemplaren laat je beter liggen.

Bereiding

Met pruimen kan je alle richtingen uit. Je kan ze perfect zo eten. Ze doen het ook goed in desserts, gebak of bij ijs. Je maakt er lekkere compote, moes, jam, gelei, chutney of saus van. En ook bij wildgerechten zijn pruimen populair. Of wat dacht je van de Vlaamse klassieker: konijn met pruimen.

Gezondheid

Pruimen passen prima in een gezonde voeding. Omdat niet alle fruitsoorten dezelfde voedingsstoffen bevatten, is variatie belangrijk.

Bewaring

Pruimen zijn doorgaans beperkt houdbaar. Bewaar ze op een koele plaats, maar niet in de koelkast. Te koude temperaturen verstoren de narijping van de vrucht.