Help, welk biobier serveer ik bij Vlaamse klassiekers?

Vlaamse klassiekers en Belgische bieren zijn een onderdeel van ons culinair erfgoed. Toch vinden we het niet altijd even gemakkelijk om de twee goed te combineren. Wij gingen te rade bij een echte bierspecialist. Gert Jordens is ‘zytholoog’, geeft les over bier en is zelf brouwer. Hij kiest er bewust voor om biologische bieren te brouwen en bracht er al 6 op de markt. Over Jessenhofke Maya, één van zijn bieren, vertellen we later meer. Maar eerst helpen we je op weg met de combinatie van onze Vlaamse klassiekers met biobier!

3 tips om je maaltijd te combineren met biobier?

Om te beginnen geven we je drie tips om rekening mee te houden bij de aankoop van een biobier voor bij de maaltijd.

  • Kies eerst een gerecht en dan het bier.
  • Kies een licht bier bij een licht gerecht en een complex bier bij een complex smakend gerecht.
  • Hou rekening met de seizoenen. In de winter smaakt een zwaarder bier al snel beter, de zomer vraagt om een lichter biertje.
  • Een biobier kies je door te kijken naar het etiket. Biobieren bevatten het Europees label voor bio en zijn gemaakt volgens specifieke Europese productiemethoden. Het zal je verbazen hoeveel biologische biertjes je tegenkomt in de winkel. Vandaag zijn er maar liefst 150 Belgische biobieren op de markt!

De biobiertips van Gert bij 3 Vlaamse klassiekers

“Er zijn twee benaderingen om bier te kiezen bij je maaltijd. Je kan harmoniëren of contrasteren. Het hangt af van de kok of de biersommelier welke hij of zij kiest.” Bij onze 3 Vlaamse klassiekers kiest Gert vooral voor harmonie. Sommige chefs werken contrasterend maar bij deze Vlaamse klassiekers was dat geen toegevoegde waarde.

Stoofvlees met friet

Dé nummer 1 onder de Belgische klassiekers is stoofvlees met friet. Gert combineert dit culinaire hoogstandje met donkere bieren. “Voor de saus neem ik Jessenhofke RSRV omdat het een krachtig bruin bier is. Afhankelijk van het moment zal ik mijn stoofvlees combineren met hetzelfde bier of ik kies voor een biertje met iets minder alcohol, bijvoorbeeld Jessenhofke BRWN, Rookop van De Plukker of Kameleon Donker van De Hopperd.

Witloof met kaas en hesp

De ovenschotel der ovenschotels: Brussels witloof gewikkeld in een overheerlijk stukje ham met een dikke kaassaus wordt door Gert gecombineerd met Jessenhofke TRPL, Belgoo Blond of Gageleer. “Ik kies voor dit bier omdat het een zekere bitterheid heeft. Dat gaat goed samen met witloof.”

Worst met appelmoes en aardappelen

Stoemp met worst en appelmoes, wie smulde er als kind niet van? En ook als volwassene eten we deze maaltijd nog graag. Liefst in combinatie met een goed biertje. Gert beveelt ons Jessenhofke Maya aan maar ook Biolégère van Dupont of Brunehaut blond kunnen “omwille van het droge karakter van het bier in combinatie met de sappigheid van de worst en de appelmoes.”

Kan je ons het verhaal achter Jessenhofke Maya vertellen. Het is wel heel bijzonder?

“Jessenhofke Maya was het eerste cradle to cradle levensmiddel ter wereld.” Cradle to cradle wil zeggen dat gebruikte materialen na hun leven in het ene product nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. “Het bier is ontstaan op een opendeurdag van de biologische boerderij De wroeter, waar wij met onze stand naast de biologische seitanmakerij Maya stonden. Zij hebben elke week een belangrijke hoeveelheid spoelwater over van hun seitanproductie. Deze bevat heel veel tarwezetmeel. Wij zijn daarom aan de slag gegaan met dat zetmeelhoudende spoelwater. Het is namelijk een goede vervanger van mout, één van de belangrijkste grondstoffen in het productieproces van bier.

Samengevat: uit tarwe wordt seitan gemaakt, het spoelwater wordt gebruikt om bier mee te maken. De draf van het bierbrouwen bezorgen wij bovendien aan een bakker voor brood en koekjes of aan een boer die het op zijn beurt gebruikt als veevoeder. Als het bier belegen is, kan de alcohol er uit gestookt worden voor een eau de bière. Uiteindelijk heb je dus 5 eindproducten uit 1 tarweoogst!”

Je kiest bovendien bewust biologisch. Waarom?

Wij aten en dronken thuis al bijna uitsluitend bio, dus het was vanzelfsprekend dat onze bieren allemaal bio zouden zijn. We zijn nog altijd fier dat we 1 van de slechts 4 brouwerijen in België zijn die uitsluitend biologische producten produceren.

Aan de slag!

Zo, volg alle tips van Gert en je diner wordt een groot succes! Bij welk gerecht wil jij voor de eerste keer biobier serveren? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter met #fieroponsbier.

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.