Recept: Gelakte varkensribbetjes

Print

Categorie: Hoofdgerechten

Thema: Kies bewust: varkensvlees

  • Bewaar in je weekmenu
  • ...of alleen in je favorieten
  • Voeg zelf een recept toe

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 vleesribben
  • 1 ui
  • 1 takje selder
  • 2 wortelen
  • enkele takjes verse tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 2 kruidnagelen
  • 1 kaneelpijpje
  • boter
  • peper en zout

Voor de lak

  • 2 el vloeibare honing
  • 2 el sojasaus
  • 1 vingerdik stuk verse gember
  • 2 el arachideolie

Bereidingswijze

Snijd de vleesribben in stukken van elk 3 beentjes.

Snijd de aromaten in stukken en stoof ze aan in boter. Voeg de kruiden en specerijen toe en leg er de ribben op. Stoof even verder en zet dan alles net onder water.

Laat een tweetal uurtjes heel rustig sudderen tot de ribben botermals zijn.

Haal de ribben uit het kookvocht, dep ze droog en laat ze afkoelen.

Meng de vloeibare ingrediënten voor de lak en rasp er de geschilde gember bij.

Rooster de ribben goudbruin op de vleeskant. Draai ze om en bestrijk de bovenzijde met de lak. Laat rustig verder grillen en strijk regelmatig nog eens in. Zorg er wel voor dat de ribbetjes niet verbranden.

Recept : Geert Van Der Bruggen

Voor de lak kan je nog andere producten gebruiken. Je hebt altijd iets zoets nodig om te karameliseren. Naast honing kan je ook verschillende soorten gelei of stroop gebruiken. In plaats van sojasaus kan je vissaus als smaakmaker gebruiken. Wat de specerijen betreft, kan je je inspiratie werkelijk de vrije loop laten.