Pompoensoep met basilicum en tuinkers

25x soep maken voor elk moment

Soep smaakt altijd. In de winter en de zomer, op een doordeweekse dag of tijdens de feestdagen, met restjes uit de koelkast of net volgens een uitgekiend recept. Het mooie aan soep is dat je volop ingrediënten kan combineren. Zin gekregen in soep? Wij zetten voor jou enkele tips en recepten op een rijtje.

Om te beginnen een paar handige soeptips

  • Soep maak je best in een kookpot met een dikke bodem. Zo kan je eerst de uien fruiten en daarna bouillon toevoegen.
  • In de plaats van room kan je ook kruidenkaas gebruiken om een romige soep te krijgen.
  • Ga je soep maken, gebruik dan altijd seizoensgroenten. Deze geven de beste smaak. Bekijk onze groentekalender om te beslissen welke soep je gaat maken.

Maaltijdsoep als volledige gang

Meestal eet je soep als voorgerecht. Je kan echter ook perfect soep maken als volledige maaltijd.

  • Maaltijdsoep is een stevige soep waaraan vaak rijst, aardappelen of vermicelli toegevoegd wordt.
  • Ook grote stukken groenten en vlees passen in een maaltijdsoep.
  • Je maakt een maaltijdsoep helemaal af met een stukje brood of croutons. Croutons maak je makkelijk zelf door blokjes brood in de pan te bakken met wat boter of in de oven onder de grill.

Minestronesoep voor de grote honger

Minestrone is een van oorsprong Italiaanse soep. Deze rijke groentesoep kan heel wat ingrediënten bevatten, waardoor het eigenlijk ook een maaltijdsoep wordt. Ontdek onze minestrone met ingrediënten van bij ons en geniet van deze gezonde soep boordevol groentjes!

Een feestelijke soep maken

Soep kan heel alledaags zijn, maar tegelijk ook heel feestelijk. En die feestelijke toets zit vooral in de garnering.

  • Werk je feestelijke soep af met zelfgemaakte croutons, groentechips of baconchips. Baconchips kan je makkelijk zelf maken door stukjes bacon te bestrijken met olijfolie en ze enkele minuutjes te bakken in de oven.
  • Druppel wat room over de soep of maak er een tekening mee. Maak bvb. cirkels met de room en trek met de punt van een mes lijnen van binnen naar buiten toe doorheen de cirkels.
  • Kruiden vormen altijd een mooie afwerking. Ga voor gehakte bieslook, waterkers of ringetjes van lente-ui. Ook mooi en extra chic zijn lange sprietjes bieslook.
  • Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar geschaafde amandelen vormen een mooie en lekkere garnering voor soep.
  • Garnalen geven altijd een feestelijke toets. Grijze garnalen smaken bvb. heerlijk in een romige tomatensoep of bij witloofsoep.

Tip: Serveer je meerdere voorgerechten? Dan komt soep altijd na een koud voorgerecht en vóór een warm voorgerecht.