Bouillon maken

Zelf buitengewoon lekkere bouillon maken

Een goede bouillon is de perfecte basis voor smaakvolle sauzen en soepen. Je kan hiervoor bouillonblokjes kopen in de winkel, maar zelf bouillon maken geeft je gerechten toch net dat tikkeltje extra. Ontdek hier hoe je een buitengewoon lekkere bouillon maakt!

Verschillende soorten bouillon

Bouillon is in feite het kookvocht dat overblijft na het koken van vis, vlees, kip of groenten.

  • Bij vlees-, vis- of kippenbouillon is het belangrijk dat er veel graat of bot aanwezig is. Dit zorgt voor extra smaak.
  • Voor kippenbouillon gebruik je best een volledig karkas, inclusief het vlees. Schenkel (een stuk vlees met bot) is dan weer ideaal voor runderbouillon.
  • Ga je visbouillon maken, koop je vis dan zo vers mogelijk. Graten en koppen zijn voldoende, maar volledige vissen geven de beste smaak.
  • Liggen er nog groenterestjes in je koelkast die dringend weg moeten? Deze zijn ideaal om een groentebouillon van te trekken. Heb je de bouillon niet meteen nodig, dan vries je hem gewoon in voor later.
  • Zelf bouillon maken is op zich heel simpel. Je laat de ingrediënten sudderen, giet het geheel door een zeef (eventueel met een theedoek in), en je hebt een mooie heldere bouillon.
  • Het vlees dat overblijft kan je gebruiken voor bvb. soep of een ander gerecht.
  • Tip: extra smaakmakers die je mee kan laten sudderen in je bouillon zijn o.a. laurierblaadjes, takjes tijm of rozemarijn, pepertjes en kruidnagels.
Kippenbouillon

Vegetarische gerechten met bouillon

  • In de meeste gevallen kan je de vleesbouillon vervangen door groentebouillon. Lekker handig!
  • Niet alleen in soep, maar ook voor deze witloofcurry met groentespiesjes gebruik je vegetarische bouillon.
  • Geef je aardappelen extra smaak door ze te koken in bouillon. In dit recept voor aardappeltajine doen we er zelfs nog een schepje bovenop door sinaasappelsap toe te voegen.
  • Vegetarische ovenschotels met bouillon? Waarom niet! Zo wordt het gerecht niet te droog en creëer je extra smaak in de vorm van een lekkere saus.
  • Hou je van risotto, dan is een goede groentebouillon onmisbaar. Je voegt deze stapsgewijs aan het gerecht toe zodat hij goed geabsorbeerd kan worden. 

Toprecepten met vis-, vlees- en kippenbouillon

Smaken de vegetarische gerechtjes met bouillon naar meer? Dan hebben we ook nog heel wat recepten met vlees-, vis- en kippenbouillon voor je. 

Tip 

Voor alles wat lekker is om in onze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve in jouw buurt? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.

Ga je zelf bouillon maken en een van onze recepten uitproberen? Laat het ons dan weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Smakelijk!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.