Goed gegrild: 4 tips voor een geslaagde winterbarbecue

Goed gegrild: 4 tips voor een geslaagde winterbarbecue

Barbecue… dat zijn zwoele zomeravonden, frisse cocktails en rauwe groentjes. Tuurlijk, maar dat betekent niet dat je barbecue moet overwinteren in de garage. Haal hem van onder het stof en organiseer eens een winterbarbecue. Met deze tips pak je je winterbarbecue slim aan!

winterbarbecue

1. Respecteer de 5 winter bbq-wetten

Ga je een winterbarbecue organiseren? Fijn! Een winterbarbecue is dé manier om je familie en vrienden te verrassen met een op-en-top winters feestje. Lees hier wat je best wél en niet doet om het gezellig te maken en veilig te houden.

  • Hou je gasten en het eten lekker warm

Een winterbarbecue is genieten van heerlijk eten in de (frisse) buitenlucht. Vuurmanden plaatsen in je tuin en terrasverwarming: absoluut een goed idee op een koude winterdag. Vergeet je gasten zeker niet te melden dat het om een buitenactiviteit gaat. Jassen, mutsen en handschoenen zijn warm aanbevolen. Om het eten langer warm te houden, kan je de borden voorverwarmen in de oven.

  • Tover je winterbarbecue om in een winterwonderland

Maak je tuin en terras extra gezellig. Creëer sfeer met verlichting (lampionnen, fakkels, kaarsen, vuurmanden…), leg fleecedekentjes klaar… Plaats statafels of een toog: ideaal voor het aperitief en plezier gegarandeerd!

  • Voorzie voldoende verlichting

Tijdens de winter is het snel donker. Voldoende licht is belangrijk als je barbecuet. Je moet goed kunnen zien of de vis of het vlees al gaar is. Zet daarom de tuinverlichting aan of plaats een lamp naast de barbecue.

  • Zet de barbecue uit de wind

Koude wind op het barbecuetoestel vertraagt de bereidingen. Hou er rekening mee dat barbecue in de winter langer duurt dan in de zomer. Een barbecue met deksel is ideaal. Hou je barbecue uit de buurt van brandbaar gevoelig materiaal zoals plastic of een houting schutting. Vind hier nog meer tips hoe je er een veilige winterbarbecue van maakt.

  • Voorzie een Plan B

Wat als het nu echt té koud wordt of hard begint te regenen? Voorzie sowieso een partytent. Zo kan je buiten blijven en voelt het al wat aangenamer aan. Of je kan buiten barbecueën en dan gewoon verder feesten in de woonkamer.

2. Serveer hartverwarmende winter bbq-hapjes

Op zoek naar aperitiefhapjes en drankjes om je winterbarbecue mee te beginnen? Deze tips en recepten zijn voor jou!

  • Wat drinken bij de aperitiefhapjes?

Een biertje als aperitief smaakt altijd, maar bij een echte winterbarbecue horen ook winterse drankjes. Serveer bijvoorbeeld jenever of zelfgemaakte glühwein, afgewerkt met stukjes appel. Of maak verse appelthee. Voor een liter water heb je één appel nodig. Laat appelschijfjes (met schil) een tiental minuten in heet water trekken. Nog een beetje zoetstof erbij en klaar.

  • Soep, altijd een voltreffer tijdens een winterbarbecue

Soep kan je makkelijk vooraf maken. Even opwarmen, serveren in een aperitiefglaasje of een kommetje en klaar! Wat dacht je van erwtensoep, aardappelsoep, preisoep of mosterdsoep… 

  • Een knabbel voor bij de babbel

Ovenhapjes en hapjes met dipsausjes zijn ideaal als je moet koken voor een grote groep. Knapperige schorseneren met een dipsausje zijn een ware delicatesse. Kook schorseneren eerst beetgaar en rooster ze daarna nog even op de BBQ met wat olie, peper, zout en kerriepoeder. Ontdek hieronder onze favoriete aperitiefhapjes voor een zalige winterbarbecue. Je gading niet gevonden? We hebben nog meer hapjes die altijd smaken.

3. Maak verrukkelijke winter bbq-bijgerechten

Gerechten voor een winterbarbecue verschillen natuurlijk van die van een zomerbarbecue. Vlees, kip, konijn of vis op de barbecue zijn altijd lekker. Ontdek in onze viskalender welke vis nu op z’n best is.

Voor de bijgerechten en de groenten speel je volop de troeven van het seizoen uit. Witloof, spruitjes, rode bieten, knolselder, pastinaak, pompoen, prei, witte kool, rodekool, paddenstoelen, schorseneren... zijn nu het lekkerst. Gril ze of maak er lekkere salades mee. Of probeer deze suggesties.

  • Witloof met een heerlijke karameltoets

Snijd de witloofkroppen in de lengte door. Bestrijk de helften met een mengsel van olie, honing, bruine suiker, peper, zout en een geperst knoflookteentje. Leg ze op een niet te hevige gloed tot ze een lekker korstje krijgen en beetgaar zijn.

  • Bietjes voor de kids

Schil de bietjes en kook ze niet langer dan 30 minuten in water met zout en laurierblaadjes. Laat ze goed uitlekken en snijd ze dan in plakken van 1 tot 1,5 cm dik. Bestrijk met olie en laat ze op een zachte gloed nog een viertal minuutjes aan elke zijde roosteren.

  • Prei geroosterd op de BBQ

Kies voor lange, dunne preistengels. Snijd de onderkant met de worteltjes en een deel van het loof af. Haal de buitenste bladeren er niet af anders valt de stengel uit elkaar. Snijd de stengels in stukken van 15 cm lang en blancheer twee minuten in gezouten water. Dep ze droog en strijk in met hetzelfde mengsel als het witloof (zie hierboven). Op de BBQ vier minuten roosteren en af en toe omdraaien. Serveer met een kommetje pesto en dippen maar!

  • Aardappelen op de BBQ

Voorzie niet enkel brood. Ook aardappelen en de BBQ zijn een perfect duo. Schrob de aardappelen schoon en wikkel ze één voor één in aluminiumfolie. Leg ze aan de zijkant van je rooster of naast de hete kolen en laat ze daar garen. Heerlijk gevuld met wat kruidenboter, pesto, kruidenkaas of zure room en bieslook. Of wat dacht van je een smeuïge aardappelgratin? Past ook perfect bij een winterse barbecue.    

  • Doe het met bio of streekproducten

Voor alles wat lekker is om op de winterbarbecue te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Of koop je producten recht van bij de boer. Er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt. En traditionele streekproducten? Die houden van elke tafel, maar ook van de barbecue.

Varieer in wat je eet. Dat is de basis van alles. Waarop kan je letten? Met deze 4 tips wordt jouw winterbarbecue lekker en gevarieerd.

4. Eindig je winterbarbecue in schoonheid: verras met fruit

Deze recepten met fruit zijn een originele afsluiter voor je winterbarbecue.

  • Fruitbrochettes

Voorzie kommetjes met vers gesneden fruit en laat je gasten zelf hun fruitbrochettes samenstellen. Wissel stukjes peer of appel af met stukjes verse ananas. Besprenkel de brochettes met rum of een andere likeur en rol ze in aluminiumfolie. Na een tiental minuten op de zachtste gloed van de barbecue zijn ze klaar. Wat een aroma als je de pakjes opent!

  • Appels met een twist

Neem vrij grote Jonagolds, boor het klokhuis eruit, schil de appels en besprenkel met citroensap. Snijd de vruchten in de hoogte doormidden. Vul de opening in het midden op met rozijntjes die je hebt laten weken in rum en bruine suiker. Wikkel elke halve appel in aluminiumfolie en laat de pakjes zeker een kwartiertje zachtjes roosteren. Daarna kan je de appels zo uitlepelen. Verrukkelijk!

  • Heerlijk peertje

Wat met appels kan, werkt ook perfect met peren. Halveer de geschilde peren en haal de kern en de pitten eruit. Leg de helften met de bolle kant op aluminiumfolie en vouw de folie als een kommetje om de peer heen. Meng witte wijn met suiker en nootmuskaat (voor twee peren heb je ongeveer 100 ml wijn nodig en een eetlepel suiker). Giet het mengsel over de peertjes, afgewerkt met een snuifje kaneel. Vouw de folie dicht en leg het pakje 15 minuten op de BBQ. Afhankelijk van de warmte van het vuur kan je ze op het rooster leggen of tussen de kolen. Serveer wanneer ze zacht zijn. Tip: past perfect bij een bolletje ijs.

Deel jouw winter bbq menu met ons!

Ga jij een van onze winter bbq recepten proberen? Of heb je zelf nog winterbarbecue tips? Laat het ons weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.